Filistin’de yayın yapan Paltimeps’in haberine göre, Biden yönetimi, Mısır aracılığıyla Suudi Arabistan ve İsrail’in ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan bir strateji geliştiriyor.

İsmini vermek istemeyen ABD ve İsrail yetkililerine dayandırılan haberde, Biden’ın stratejisi, Kızıldeniz'da kanuni olarak asker barındırılmayan iki stratejik ada olan Tiran ve Sanafir adalarının yeniden Suudi Arabistan kontrolüne geçmelerini içeriyor.

Kaynaklar anlaşmanın henüz tamamlanmadığını, hassas müzakerelerin devam ettiğini söyledi. Yine haberde, müzakerelerin durumuna bağlı olarak Başkan Biden'ın haziran ayında yapılması planlanan Ortadoğu seyahatine Suudi Arabistan’ı da ekleyebileceği aktarıldı.

Suudi Arabistan'ın 2020 Eylül ayında imzalanan “İbrahim Anlaşması”na destek verdiği, ancak İsrail-Filistin barış sürecinde ciddi bir ilerleme kaydedilmediği takdirde İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyeceği belirtilmişti.

SİSİ ADALARI VERMEYE HEVESLİ

Sisi’nin Suudi Arabistan yönetimiyle ilişkisi mercek altına alındığında, yıllardır gelecekleri konusunda karar verilemeyen Tiran ve Sanafir Adalarını Arabistan'a devri bir “emanetin teslimi” olarak görülüyor.

Sisi yönetimi 2016 yılında, Kızıldeniz'deki iki adanın Suudi Arabistan'a iadesi üzerine bir anlaşmaya yeşil ışık yaktı.

Söz konusu anlaşma Mısır'da tepkiyle karşılanmış, adaların Suudi Arabistan’a devredilmesi kararına tepki gösteren protestocular başkent Kahire, İskenderiye, Şarkiyye ve Dimyat gibi şehirlerde 'Toprak namustur' sloganıyla protesto eylemleri düzenlemiş, gösterilerde 100'den fazla kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti.

Gelişen tepkiler sonrasında Yüksek İdare Mahkemesi adaları Suudi Arabistan'a veren kararı feshetmiş, adalar üzerinde Mısır'ın toprak bütünlüğünden vazgeçilemeyeceğine hükmetmişti.

ADALARIN KONUMU STRATEJİK

Tiran ve Sanafir adaları, Ürdün'deki Akabe ve İsrail'deki Eilat limanlarına stratejik bir deniz geçişi olan Tiran Boğazı'nı kontrol ediyor. Suudi ve Mısırlı yetkililer, Suudi Arabistan'ın 1950'de Mısır'a adaların kontrolünü verdiğini söylüyor. Adalar daha sonra 1979 İsrail-Mısır barış anlaşmasının bir parçası olarak askerden arındırıldı.