Kıyiv bölgesine bağlı Çayiki köyünde bulunan Kırım Tatar Kültür Merkezi “Birlik” binasında işgal altındaki Kırım’da haksız yere para cezasına çarptırılan Kırım Tatarlarına destek eylemi düzenlendi. “Tek Vücut” adlı eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Rus işgalciler tarafından koronavirüs salgını çerçevesinde uygulanan karantina kurallarını ihlal ettikleri bahanesiyle Kırım’daki aktivistler ve vatandaşlar para cezasına çarptırılmıştı. Kıyiv bölgesine bağlı Çayiki köyünde bulunan Kırım Tatar Kültür Merkezi “Birlik” binasında işgal altındaki Kırım’da haksız yere para cezasına çarptırılan Kırım Tatarlarına destek eylemi düzenlendi. Etkinliğe Kırım Milli Refah Derneği Başkanı Lenur Mambetov, Ukrayna Geçici Olarak İşgal Edilmiş Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakan Yardımcısı Snaver Seythalil (Snaver Seitkhalil) Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcileri gibi çeşitli kuruluşların temsilcileri katıldı.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Müftü Ayder Rüstemov, birlik ve beraberliğin öneminden bahsetti. Ayrıca, işgal altındaki Kırım’daki Kırım Tatarlarına desteğini ifade etti.

Rüstemov, Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığına bağlı yaklaşık 14 dini kurumca, tüm camilerde büyük miktarda bağış toplandığını ve bu bağışın Kırım’daki aktivistlerin ve vatandaşların para cezasını ödemek için harcanacağını söyledi.

Kırım Tatar gazeteci ve aktivist Seytumer Seytumerov ise işgal altındaki Kırım’da yaşananları ve Müslümanlara yönelik baskıları anlattı. Seytumerov, “Bir Vücut eylemi, şu anda Kırım Tatarları olarak birliğimizi, dayanışmamızı simgeliyor. Alıkonulanların acısı bizim acımızdır.” dedi.

Kültür Merkezinde toplam 11 bin 810 grivna ve 100 dolar toplandı. Tüm bu yardımların ve Ukrayna genelindeki diğer camilerde toplanan bağışların, para cezası alan eylemcilere aktarılacağı belirtildi.