Dışişleri Bakanlığının organizasyonuyla Ukrayna'dan kara yoluyla tahliye edilen Türk vatandaşları ve aralarında kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu Kırım Tatar Türklerini taşıyan 2 otobüsteki 86 kişi Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye girdi.

Kırım Tatar Türklerini İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu karşıladı.

Çocuklarıyla Türkiye'ye gelen Kırım Tatar Türklerinin uzun yolculuk nedeniyle yorgun oldukları gözlendi.

İşlemlerinin ardından bekleme salonuna geçenlere Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı ve Türk Kızılay Edirne Şubesince sıcak tarhana çorbası, çay ve yiyecek ikramında bulunuldu.

Kırım Tatar Türkü Zera Ahmedova, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye geldikleri için mutlu olduklarını söyledi.

EŞİM CEPHEDE, UKRAYNA İÇİN RUSYA'YLA SAVAŞIYOR

Eşinin Ukrayna ordusuna katılmak üzere cepheye gittiğini belirten Ahmedova, "Eşim cephede, Ukrayna için Rusya'yla savaşıyor onunla telefonla konuşuyoruz, durumun zorlu ve patlamaların olduğunu söylüyor. Ama onlar savaşa hazırlar." dedi.

Ahmedoav, Ukrayna'nın başkent Kiev'den 2 gün önce yola çıktıklarını ifade etti.

Çocuklarını savaştan kurtardığını aktaran Ahmedova, "Türkiye'ye geldiğimiz ve savaştan çocuklarımızı kaçırdığımız için çok mutluyuz. Onlarla birlikte geldik. İki gün 2 gece otobüsle yolculuk yaptık, çok yorulduk. Türkiye bize yardım etti. Edirne'de bize kalacak yer ayarladılar." diye konuştu.

Türkiye'de kalacak yeri ve yakını olmayan Kırım Tatar Türkleri Edirne Valiliğince misafirhaneye yerleştiriliyor.

DAHA ÖNCE DE 328 KIRIM TATAR TÜRKÜ UKRAYNA'DAN TAHLİYE EDİLEREK TÜRKİYE'YE GETİRİLMİŞTİ.

- "Bütün okullar neredeyse bombalandı, her yer dümdüz edildi"

Kırım Tatar Türkleriyle aynı otobüste gelen Türk öğrenci Aleyna Doğan da savaşın 4. gününde Harkiv'dan çıkarak Türkiye'ye geliş yolculuğunun başladığını söyledi.

Ukrayna'da birçok şehrin bombalandığını anlatan Doğan, "Durum çok kötüydü ve ilk önce trenle Liviv'e gittik. Oradan devletimizin sağladığı otobüslerle Romanya'ya gittik ve ardından Türkiye'ye getirildik. Bütün okullar neredeyse bombalandı, her yer dümdüz edildi. Savaş hala devam ediyor. Ne olacağını hiç bilmiyoruz. Görüştüğüm arkadaşlar durumun kötü olduğunu söylüyor. İlk başta sivillere zarar verilmeyeceği söylendi ama sivillere de zarar veriyorlar. Çok güçlü bombalar kullanıyorlar."