INTERPOL, işgalci Rus güvenlik güçleri tarafından aranan Kırım Tatar gazeteci Ayder Mujdabayev’in bilgilerini arananlar listesinden ve veri tabanından kaldırdı.

Kırım ve Donbas’taki Rus saldırganlığına aktif olarak karşı çıkan, Kırım Tatar TV kanalı ATR Genel Müdür Yardımcısı ve gazeteci Mujdabayev’in avukatı Vladimir Kutovoy, 11 Aralık 2021’de müvekkilinin INTERPOL’ün arananlar listesinden kaldırdığını duyurdu.

AVUKAT KUTOVOY: MUJDABAYEV, INTERPOL’ÜN ULUSAL KURULUŞLARINDAKİ VERİTABANLARINDAN DA ÇIKARTILDI

Avukat Vladimir Kutovoy, gazeteci Mujdabayev’e verilen sertifikada, müvekkili ilgili tüm bilgilerin kuruluşun merkez listesinden çıkartıldığını aktardı. Ayrıca Interpol’ün ulusal kuruluşlarındaki veritabanlarından da çıkartıldığını bildirdi.

Avukat Vladimir Kutovoy, müvekkilinin aynı anda hem Ukrayna hem de Rusya vatandaşı olduğunu kaydederek, “Ukrayna kendi vatandaşlarını iade etmiyor. Ancak Rusya vatandaşlığından da vazgeçmiyor. Ayder’in Ukrayna pasaportunu aldığı andan itibaren Rus vatandaşlığından çıkmak için iki yılı vardı. Bundan sonra, kalıcı bir yurtiçi ve yurtdışı pasaport alabilecekti. Burada yurtdışı seyahati hakkından bahsetmiyoruz.” dedi.

Kırım Tatar gazeteci Mujdabayev’in, sosyal ağda Ukrayna vatandaşlarının işgalci Rus yetkililer tarafından tutuklanmasına ve hapsedilmesine gereken karşılığın verilmesini istediği için işgalci Rusya tarafından terörü kışkırtmakla suçlandığını hatırlattı.

Avukat Kutovoy, “Ayder önce arananların listesine, daha sonra uluslararası arananlar listesine alınmıştı. Şimdi arananlar listesinden çıkarıldı. Ancak Rusya’nın, örneğin, onu gıyaben mahkum edip ve mahkemenin karar verdiği bir kişi olarak yeniden dosyalayabileceği göz ardı edilemez.” diye kaydetti.