Kırgızistan Meclis Genel Kurulu, Kırgız askerlerin Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Barış Gücü kapsamında Kazakistan’a gönderilmesini onayladı.

Meclis Kazakistan'daki durum nedeniyle asker gönderilmeyi içeren tezkereyi görüşmek için olağanüstü toplanmıştı.

Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un onayıyla Bakanlar Kurulu tarafından Meclis'e sunulan ve Meclis Genel Kurulunda tartışmaya yol açan tezkerenin görüşmesine, kapalı oturumda devam edilmesine karar verilmişti.

Düzenlenen kapalı oturumda Kırgızistan'ın Kazakistan'a asker göndermesinin yolunu açan tezkere, büyük çoğunlukla kabul edildi.

Bu kararla birlikte geçtiğimiz hafta yemin ederek görevine başlayan 7. Dönem Meclis, ilk kararını almış oldu.

Kırgızistan'ın, KGAÖ Barış Gücü kapsamında Kazakistan'a 150 asker göndereceği bildirilmişti.

KIRGIZ HALKINDAN KAZAKİSTAN'A ASKER GÖNDERİLMESİNE TEPKİ

Kırgızistan'da bir grup aktivist, KGAÖ bünyesinde Kazakistan’a asker gönderilmesinin veto edilmesini istemişti.

Kırgız askerlerin Kazakistan'a gönderilmesine karşı çıkan siyasetçi ve aktivistlerden oluşan grup, Meclis binası yakınında toplanmıştı.

Reform Partisi Lideri Klara Soronkulova, Kırgız askerlerin Kazakistan'a gönderilmesine karşı olduklarını belirtmiş ve, "Kazakistan'a dışarından herhangi bir müdahale olduğuna dair Birleşmiş Milletler'den (BM) açıklanmış bir karar bulunmuyor. Demek ki KGAÖ üyesi büyük ülkenin amacı başka. Kazakistan'a giren ülke, yarın da bizim ülkemize girer. Bu siyaset, bu tarafa doğru ilerliyor." ifadesini kullanmıştı.

Aktivist Aziza Abdrasulova da Kazakistan'daki halkın dışarından müdahaleye karşı olduğunu savunmuştu.

KAZAKİSTAN'DA NE OLMUŞTU

Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'tan itibaren LPG'ye yapılan zamlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protestolar ülkenin diğer kesimlerine yayıldı.

Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar meydana geldi. Polis ile askeri araçları ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması sonucu önce başkent Nur Sultan, Almatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi. Ardından olağanüstü hal kararının ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.

Protestolar esnasında 8 güvenlik görevlisi ile Kazakistan'ın Almatı kentindeki olaylarda, kamu binalarını ele geçirmeye çalışan onlarca protestocu hayatını kaybetti.