Her yıl kış mevsiminin başlamasıyla hava kirliliği artan Kırgızistan’ın başkenti Bişkek, dünya genelindeki şehirler arasında hava kirliliği bakımından ilk 10'da yer alıyor.

Çevreciler, Bişkek'teki atmosferin büyük sanayi şehirlerin havasından bile daha kirli olduğunu ve bunun tehlikeli bir durum yaratabileceğini dile getiriyor.

Hükümet, kısa sürede çözmenin zor olduğunu kabul ettiği hava kirliliğini azaltmak için acil kurumlar arası komisyon oluşturarak çözüm arıyor.

Bişkek'te katı atık yönetim sisteminin iyileştirilmesi için fon arayışı da sürüyor.

HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜMLERİ BİLİMSEL OLMALI

Kırgızistan Doğal Kaynaklar, Ekoloji ve Teknik Denetleme Bakan Yardımcısı Kanatbek Sadıkov, yaptığı açıklamada, hükümetin hava kirliliğini azaltmak için oluşturduğu geçici acil kurumlar arası komisyonun daimiye dönüştürüldüğünü belirterek, "Komisyonda, Bişkek ve Çuy bölgesine bağlı Alamedin ve Sokuluk ilçelerinde hava kalitesine ilişkin kapsamlı önlemler için plan geliştiriliyor" dedi.

Enerji verimliliğini artırmak için çalıştıklarını da söyleyen Sadıkov, doğal gazla çalışan araçların kullanımını çoğaltmayı ve Bişkek'teki eski arabalara yönelik denetimleri sıkılaştırmayı hedeflediklerini aktardı.

HAVA KALİTESİNİ ANLIK İZLEMEK İÇİN MOBİL UYGULAMA

MoveGreen Derneği yetkilisi Mariya Kolesnikova, vatandaşların şehirdeki hava kirliliğinin tehlikelerinin farkında olması ve yerel yönetim düzeyinde bu durumu değiştirmek için harekete geçilmesi için çalışıyor.

Kolesnikova, Orta Asya'daki Kırgızistan, Kazakistan ve Tacikistan'da anlık hava kalitesini izlemek için "Vozduh Asya" adını verdikleri mobil uygulama hazırladıklarını bildirdi.

Uygulamayla bölgede kurulu çeşitli hava kalitesi izleme ölçüm aletlerinden veri toplandığını aktaran Kolesnikova, uygulamayı kullananların bulundukları şehirlerindeki hava kirliliği tehlikelerine karşı farkındalıklarını artırdıklarını vurguladı.