Kırım Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Kırgızistan, son yıllarda ülkede artan diploma sahteciliğine yönelik harekete geçti.

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi basın servisi raporuna göre, Kırgızistan’da son yıllarda sahte diplomalarla memuriyete girenlerin sayısında artış meydana geldi.

Komite tarafından yapılan açıklamada, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un talimatıyla, ülkedeki her seviyedeki devlet memurunun diplomasının, sahtecilik ve yabancı ülke vatandaşı olanların tespit edilmesi amacıyla kontrol edileceği bildirildi.

DENETİM 3 AYDA TAMAMLANACAK

Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi’nin basın servisinden yapılan açıklamada, tüm devlet memurlarının diplomalarının kontrol edileceğine dikkat çekilerek, “24 Ocak 2022’de başlayacak olan üç aylık denetim kapsamında tüm devlet ve belediye çalışanlarının kendi çalışma ve eğitim belgelerine sahip olmaları istenecek” ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Caparov, ülkedeki devlet memurlarının diplomalarında sahtecilik ve memurların yabancı ülke vatandaşlığı olup olmadığı ile ilgili kontrolün sağlanması için talimat verdi. Caparov’un talimatıyla, Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi, tüm memur kademeleri arasında sahte diplomaların, sertifikaların ve eğitim sertifikalarının mevcudiyeti ve kullanımı konusunda geniş çaplı bir inceleme yapmaya karar verdi.

MİLLETVEKİLLERİNİN DİPLOMALARI DA İNCELENECEK

Ayrıca Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi; Kırgız Cumhuriyeti Parlamentosu (Cogorku Keñeş) Milletvekillerinin, Bakanlar Kurulu üyelerinin, Cumhurbaşkanlığı Ofisi çalışanlarının, yerel milletvekillerinin, bakanlıklara bağlı bölümlerin çalışanlarının, il, ilçe ve bölgesel devlet organlarının personellerinin ve tüm alanlardaki devlet çalışanlarının diplomaları sıkı kontrole tabi tutulacağı belirtildi.

Ayrıca kamu hizmetine giriş ve terfi için sahte belge kullananların tespit edilmesi halinde, haklarında geçerli yasa ile cezai kovuşturma sağlanacağı açıklandı.