Kırgızistan Milli Güvenlik Devlet Komitesi Sınır Hizmetleri Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Kırgızistan ile Tacikistan sınır muhafızları arasında sınır ihlali nedeniyle başlayan çatışmanın sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, Tacikistan sınır muhafızlarının sınır ihlalinde bulunarak Kırgızistan topraklarına girdiği ve çıkan çatışmada havan topu kullandığı ifade edildi.

Yaşanan olayda üç kişinin öldüğü ama bu ölenlerin sivil mi yoksa asker mi olduğu bilgisine henüz ulaşılamadı. Bölegde çatışmaların devam ettiği bilgisine ulaşıldı.

Gerginliğin tırmanmasını önlemek için tüm önlemlerin alındığı belirtilen açıklamada, Tacikistan sınır muhafızlarına ateş etmeyi derhal durdurmaları çağrısı yapıldı.

İki ülke arasındaki ikili ilişkiler genellikle gergin olmasına rağmen, Eski Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'un 2016'da ölümünden bu yana düzeldi.

Halefi Shavkat Mirziyoyev, komşularıyla ilişkilerini iyileştirme politikası yürütüyor.

Özbekistan ve Kırgızistan geçen yıl sınır anlaşmazlığını çözmek için bir anlaşma imzaladılar, ancak Kırgızistan'ın Kırgızistan topraklarında bulunan kaynakları Özbekistan tarafının kullanılmasını sağlayan hükümlerden memnuniyetsizliğini ifade etmesi üzerine anlaşma onaylanmadı.

Orta Asya'daki en ciddi çatışma, geçtiğimiz yıl ordu birliklerinin karıştığı benzeri görülmemiş çatışmalarda onlarca insanın öldüğü Kırgızistan'ın Tacikistan sınırında gerçekleşti.

TACİKİSTAN VE KIRGIZİSTAN ARASINDAKİ GERGİNLİĞİN NEDENİ NEDİR?

Orta Asya’da istikrar Fergana Vadisinden geçiyor. Zira Orta Asya’nın merkezinde bulunan Fergana Vadisi tüm bölge ülkeleri açısında çok önemli özelliklere sahip.

Vadi bölgesinde su bulunmakla beraber, Aral Havzasının önemli nehirleri olan Sir-i Derya ve Amu Derya nehirlerinin sularının ülkeler arasında eşitsiz olarak paylaşılması Fergana bölgesi ülkeleri arasında sorunlara yol açıyor.

Tacikistan ve Kırgızistan’ın çeşitli mülahazalarla su kartını koz olarak kullanması bölgede tansiyonun yükselmesine neden oluyor.

Fergana’da üslenmiş bulunan farklı akımlar tüm bölge ülkelerini rahatsız dile getiriliyor. Yakın dönemde Sovyetlerin uyguladığı sınır politikaları bugün bölge ülkelerinin üstesinden gelemediği sorunlarla karşılaşılmasına neden oluyor.

Sınırları içinde diğer komşu ülkelerin soydaşlarını barındıran bölge ülkeleri, bu özelliği kültürel bir zenginlik olarak görme yerine, ülke istikrarına tehdit oluşturabilecek bir unsur olarak kabul ediyorlar.

Aynı zamanda Fergana Vadisi uyuşturucu üretim merkezlerine yakınlığı nedeniyle transit geçiş güzergâhı üzerinde bulunuyor.

Bölgenin uluslararası terörizme ve uyuşturucu kaçakçılığına ortam sağlaması, 11 Eylül saldırıları ertesinde Rusya, ABD, Çin gibi dış güçlerin bölgeye müdahale etmesi için yeterli mazereti teşkil edebiliyor.