Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının satır başları:

Devlet yönetimi sorumluluk gerektirir. Devleti adalet üzerine inşa ederseniz, adaletten yana tavır alıyorsanız o ülkede yaşayan herkes huzur içinde yaşar. Devlet yönetiminde güç bir kişiye teslim edilemez.

YEREL YÖNETİMLER

Devlet tek merkezden de yönetilmez, o yüzden yerel yönetimler vardır, bağımsız kurumlar vardır. Liyakati ve adaleti büyütmek zorundasınız. Devlet, halk egemenliğine dayanmak zorundadır. Devleti yönetenler şeffaf değilse o devlette yolsuzluk vardır, siyasetçiler köşeyi dönüyorlar demektir. Sağlıklı işleyen bir devlette vatandaşın kimliği, inancı sorulmaz. Devleti yönetirken katılımcı bir anlayışı yönetim içinde egemen kılmamız lazım. Devlet yönetiminde aslolan halkın çıkarlarıdır, vatandaşın cebi para görecek, huzur içinde, refah içinde yaşayacak. Devleti yönetenler savurganlık yapamaz. Devleti yönetmek ciddi bir iştir.

ŞEKER İTHALATI

AK Parti hükümetleri hangi fabrikayı kurdu? Çimento, şeker mi? Satmanın dışında ne yaptılar? Biz her fabrika bir kaledir, diyoruz. 24 yıl sonra Türkiye yurtdışında şeker ithal etmek zorunda kaldı. Saman, et, mercimek, buğday ne varsa ithal ediyordu şimdi şeker ithal ediyor. Ne oldu da koskoca Türkiye şeker ithal etmek zorunda kaldı?

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine tepki gösteren CHP lideri, "Türk Şeker'in 10 fabrikasını bugünün parasıyla 11 milyar liraya sattılar. Nisan ayında bir aylık faiz 19 milyar lira. Bu mudur devlet yönetimi, bu mudur ahlak, erdem? Üreticiye destek vermediler. Fabrikaları sattılar, sonunda dışarıya el avuç açıyoruz. Ama düzelteceğiz" diye konuştu.

DEMİRTAŞ-KAVALA

27-28'inde Van'daydım, oradan yeteri kadar oy alamadıysak kabahat bizde. Vanlıların sofrasına oturmamız lazım, konuşmamız, dertleşmemiz lazım. Alanda çok güzel bir ilgi vardı. Van bizim tarihimizin ve kültürümüzün çok önemli bir parçası. Van'ı güçlü bir turizm, tarım merkezi haline getireceğiz. Van'la kucaklaşmak zorundayız.

Vanlı kardeşlerime seslendim; seçimle gelen seçimle gitsin diyorsanız, kayyum sona ersin istiyorsanız bize katılacaksınız.

Selahattin Bey'in çok sevildiğini gördüm. Haksız ve adaletsiz uygulamalardan çok şikayet ettiler. Bir kişi adaletsizlikle karşı karşıyaysa insani görevimizdir. Söyledim; mahkeme kararlarını uygulamıyorlar, AİHM kararlarını uygulamıyorlar. Osman Kavala'nın da Selahattin Demirtaş'ın da, Harp Okulu öğrencilerinin haklarını savunmak istiyorsanız bize katılacaksınız dedim.

6’LI MASAYI KURMA SEBEBİ

Kılıçdaroğlu, "Aklı başında olan herkes ekonomi sorunlarını çözer. 6'lı masayı niye kurduk? Bu ülkede huzur olsun diye, işsizler olmasın diye" dedi.

6'lı masa toplantısını değerlendiren CHP lideri, "Temel ilkeler ve hedefler açıklamasını yaptık" dedi. Kılıçdaroğlu, seçilmeleri durumunda hangi adımların atılmasının görüşüldüğünü aktardı.