İşgalci Rus yönetimi tarafından yasa dışı alıkonulan Ukrayna vatandaşı siyasi tutsaklara destek sergilemek amacıyla Kiev’de eylem yapıldı. Dünya İnsan Hakları Günü çerçevesinde düzenlenen eylem, 12 Aralık 2021 tarihinde Semavi Yüz Kahramanları Parkı’nda (Nebesna Sotnya) gerçekleşti. Eyleme; insan hakları örgütleri temsilcileri, eski siyasi tutsak, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Müftü Ayder Rüstemov, eski siyasi tutsaklar Oleksandr Kolçenko, Volodımır Baluh, siyasi tutsak Valentin Vıgovskiy ‘in babası Petro Vıgovskıy katılım gösterdi.

“BU TERÖRİZMİN ORGANİZATÖRÜ VLADİMİR PUTİN’DİR”

Eylemde konuşan KTMM Başkan Yardımcısı Ümerov, “Siyasi tutsakların sayısı artıyor. Putin için bu sıradan bir durum, bizim için ise bu bir trajedi. En son işgalci yönetim terör saldırısı düzenleme suçlamasıyla Nariman Celal’e karşı dava açtı. Söz konusu terörizmin organizatörü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’dir.” dedi.

“KIRIM UKRAYNA’NIN BİR PARÇASIDIR”

Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Müftü Ayder Rüstemov, “Kırım Ukrayna’nın bir parçasıdır. Kırım’ı işgalden kurtarmak amacıyla söylenen her söz, yapılan her eylemin amacına ulaşması için Allah’a dua ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Siyasi tutsaklar ile ilgili yasa tasarısının kabul edilmesinin önemine dikkat çeken insan hakları savunucusu Tetyana Peçonçik, “Ukrayna Parlamentosundan, siyasi tutsakları koruyan, ailelerine devlet desteği garantisini veren yasa tasarısını kabul etmeye talep ediyoruz. Siyasi tutsaklarının çoğu Kırım Tatarları, çok çocuklu ailelerin babaları. Bu çocuklar babaları alıkonulduğu için yetim kaldı.” diye kaydetti.

SİYASİ TUTSAKLARIN 86’SI KIRIM TATARI

Daha önce Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Denisova, Rusya ve işgal edilen Kırım’daki cezaevlerinde siyasi güdümlü davalar çerçevesinde 86’sı Kırım Tatarı olmak üzere toplamda 121 Ukrayna vatandaşının alıkonulduğunu bildirmişti.