Kazakistan’da yaşanan olayların maliyeti belli oldu.

Geçici İçişleri Bakanı Yerlan Turgumbayev, 2 Ocak'tan bu yana devam eden olayların kronolojik sıralamasını verdi ve polisin çalışmaları hakkındaki geçici sonuçları paylaştı.

Ülkenin batısında 2 Ocak'ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protestoların, 4 Ocak'ta yerel idare binalarının silahlarla ele geçirilmesiyle devam ettiğini söyleyen Turgumbayev, Atırau, Kızıl Orda, Almatı, Aktubinsk, Jambul bölgeleri ile Semey şehri yerel yönetim binalarının ele geçirildiğini ve 5 bölgedeki idare binalarına da saldırı girişiminde bulunulduğunu belirtti.

Almatı’da eylemcilerin talepte bulunmayıp müzakerelere yanaşmaması sonucu durumun ağırlaştığını ifade eden Turgumbayev, eylemcilerin polisin asayişi sağlama çabalarına karşı şehirdeki 7 silah dükkanındaki mühimmata el koyduğunu, belediye ve toplu taşıma araçlarını gasp ettiklerini ve bu sayede güvenlik birimlerine karşı direndiklerini bildirdi.

5 Ocak’ta Almatı’da sayıları 20 bini bulan göstericilerin, şehir merkezindeki yerel yönetim binasına girdiğini ifade eden Turgumbayev, eylemcilerin polise karşı silah kullandıklarını, kamu binalarına zarar verdiklerini, polis ve askeri okul öğrencilerine saldırıldığını ve şehirde rastgele ateş açıldığını hatırlattı.

Turgumbayev, Almatı’da 100’den fazla AVM, dükkan, banka, ATM ve finans kuruluşlarının yağmalandığını bildirdi.

Yaklaşık 800 saldırganın Almatı Havaalanını ele geçirmesinin ardından hava yolu trafiğinin çöktüğünü aktaran Turgumbayev, olayların organize olduğunun gözlendiğini belirtti.

5 BİN 135 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kazakistan'da 2 Ocak'tan bu yana devam eden olaylarda 346'sı polis aracı olmak üzere 400'den fazla aracın tahrip edildiğini ifade eden Turgumbayev, protestolarda 212 milyon dolarlık hasar tespit edildiğini açıkladı.

Turgumbayev, ülkede olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından olaylarla ilgili 125 soruşturma başlatıldığını, 5 bin 135 kişinin gözaltına alındığını, 516 kişiye idari ceza kesildiğini, gümrük kapılarından silahlar, yüklü miktarda para, çok sayıda cep telefonu ve değerli eşyayla ülkeden çıkmaya çalışan yaklaşık 300 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.