Kazakistan medyasının sağlık yetkililerine dayandırdığı haberlere göre ülkede yaşanan gösterilerde 2’si çocuk en az 164 kişi yaşamını yitirdi.

Kazakistan’daki hükümet karşıtı gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 44’ten 164’e yükseldiği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada tutuklanan kişi sayısının 6 binden fazla olduğu belirtildi. Tutukluların arasında, “önemli sayıda yabancı uyruklunun da yer aldığı” açıklandı.

KAZAKİSTAN’DAKİ DURUM

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak’tan itibaren LPG'ye yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protestolar ülkenin diğer kesimlerine yayıldı.

Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Polis ve askeri araçları ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombası ile müdahale etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başlatılan protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

Kazakistan’daki eylemcileri “terörist” olarak nitelendiren Tokayev, “Almata’da 20 bin terörist var, orduya uyarı yapmadan vur emri verdim” dedi.

Eski Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini kendi isteğiyle Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e devrettiği bildirildi.

Olağanüstü hal ve ülke çapında sokağa çıkma yasağı ise hala devam ediyor.

KGAÖ’DEN KAZAKİSTAN’A ASKER GÖNDERİLDİ

Rusya’nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in talebiyle ülkedeki iç karışıklığı sona erdirmek için asker gönderme kararı aldı.

Geçtiğimiz hafta, aralarında Rusya'nın da bulunduğu ülkelerden birlikler, yeniden düzen sağlanmasına yardım amaçlı Kazakistan'a gönderildi.

Kırgızistan Meclis Genel Kurulu, Kırgız askerlerin KGAÖ Barış Gücü kapsamında Kazakistan’a gönderilmesini onayladı.

Cumhurbaşkanlığı, birliklerin "temizlik" operasyonlarına devam ettiği ve "stratejik tesisleri" korumasıyla durumun istikrara kavuştuğunu açıkladı.