Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu, Parlamentonun alt kanadı Meclis seçimi için hazırlanan takvimi açıkladı.

Başkent Astana’daki Kazakistan Merkez Seçim Komisyonunun ana binasında gerçekleştirilen oturumda, 19 Mart'ta ülke genelinde yapılacak erken Meclis seçiminin takvimi belirlendi.

Buna göre, Meclis milletvekilliği adaylığı için başvurular 8 Şubat'a kadar sürecek. Adayların kayıt süreci ise 18 Şubat'a kadar devam edecek.

Meclis seçimi propaganda dönemi 18 Şubat saat 18.00'de başlayıp 18 Mart 00.00'a kadar sürecek. Seçimden önceki gün propaganda yapılmayacak.

Kazakistan genelinde 19 Mart'ta oy verme işlemi yerel saatle 07.00'da başlayıp 20.00'de sona erecek.

Milletvekili adayı olma şartları

25 yaşına gelen ve son 10 yıldır ülkede yaşayan Kazakistan vatandaşları, milletvekilliğine aday olabilecek. Ancak sabıka kaydı silinmemiş ve mahkeme tarafından yolsuzluk suçu işlediği kanıtlanan kişiler aday olamayacak.

19 Mart seçiminin özellikleri

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in, 19 Ocak'ta Meclis'i feshetmesi ve erken seçim kararnamesini imzalaması, ülkede 2022'de başlayan ve bugüne kadar devam eden siyasi yenilenme sürecinin bir parçası oldu.

Geçen yıl haziran ayında gerçekleştirilen Anayasa referandumuyla değiştirilen sistemle 19 Mart'ta yapılacak Meclis seçimi için karma seçim yöntemi uygulanacak.

Buna göre, 98 koltuktan oluşan Kazakistan Meclisi'ne girecek milletvekillerinin yüzde 70'i siyasi partilerden, yüzde 30'u ise tek vekilli bölgelerden seçilecek. Böylece, toplumun her tabakasının temsil edildiği bir meclisin oluşturulması hedefleniyor.

Daha önceki seçimlerde sadece siyasi partilerin listesine göre milletvekili adayı olunan ülkede, bundan sonra sivil toplum kuruluşları tarafından ve kendi kendini aday gösterme yoluyla da aday olunabilecek.

Siyasi partilerin Meclis'e girmeleri için geçmesi gereken baraj yüzde 7'den yüzde 5'e düşürülecek. Oy pusulalarında adayların yanı sıra ilk kez "herkese karşı" seçeneği de yer alacak.

Aynı gün yerel meclislerin de seçimi yapılacak

19 Mart'ta aynı zamanda Maslihat olarak bilinen yerel meclislerin seçimi yapılacak. Toplam ülke genelinde 223 Maslihat için 3 bin 415 milletvekili seçilecek.

Kazakistan'da son 6 ayda Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Parlamento'nun üst kanadı Senato seçimi yapılmıştı.