Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede LPG zamları sonrası başlayan gösteriler sonucu, Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin istifasını kabul etti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Başbakan Vekili olarak görevi daha önce Başbakan Yardımcısı olan Alihan Smailov yürütecek.

LPG’YE ZAM VE PROTESTOLAR

Kazakistan'da hükümeti düşüren süreçte, LPG fiyatı litre başına 60 Tengeden 120 Tengeye çıkartılmıştı.

2 Ocak’ta ülkenin Hazar Denizi kıyısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen şehinde araba sürücüleri LPG fiyatına yapılan zammı protesto etmeye başlamıştı.

Kentin anayollarını kapatan sürücüler LPG fiyatının litre başına 120 Tengeden 60 Tengeye indirilmesi talebinde bulunmuştu.

Kısa sürede protestolar eyalet merkezi Aktau şehrine de sıçradı. Şehir meydanında toplanan kalabalığa bölgedeki büyük petrol sahalarında çalışan işçiler de destek vermişti.

Kazakistan’ın tüm petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu batı kesimindeki Aktau başta olmak üzere Atırau, Aktöbe ve Oral şehirlerinde de destek amaçlı düzenlenen gösteriler ülkenin diğer kesimlerine de yayılmıştı.

Ülkenin eski başkenti Almatı'da ise binlerce kişinin katıldığı gösteriler gece boyuna sürmüştü. Polis, ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etmişti.

Gösteriler sırasında kurulan özel hükümet komisyonu, Aktau’da protestocularla görüşmüş ve LPG fiyatını litre başına 50 Tengeye (0,11 Dolar) düşürdüklerini açıklamıştı. Gösteriler mevcut yönetim sistemini eleştiren siyasi sloganlar ve halkın sosyoekonomik durumunun iyileştirilmesine ilişkin talepler dile getirilerek devam etti.

OHAL İLAN EDİLDİ

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da OHAL ildan edildi.

Kazakistan’ın batısındaki Janaözen şehrinde, LPG zammına karşı çıkan sürücülerin protestoları ülke geneline yayılması neticesinde Almatı şehri ve Mangistau eyaletinde Olağanüstü Hal ilan edilmişti.

OHAL’a ilişkin Cumhurbaşkanı Tokayev’in imzaladığı kararnamede, ülkede kamu güvenliğini sağlamaya yönelik durumun ağırlaşması nedeniyle söz konusu bölgelerde 5 ile 19 Ocak tarihleri arasında sokağa çıkma yasağı getirilmişti.

Halkın güvenliğini sağlamak amacıyla ilan edilen OHAL durumunda, şehirde saat 23.00'ten 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Başta toplum düzeni olmak üzere kamu ve stratejik binaları koruma önlemleri artırılacak. Şehre giriş ve çıkış kısıtlaması getirilecek.