Kazakistan’da protesto ve şiddet olaylarının ardından normal hayata dönüş başladı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan kararnameye istinaden, bugün itibariyle Çimkent şehri, Doğu Kazakistan, Türkistan ve Karagandı eyaletlerinde uygulan OHAL sona erdi.

Daha önce de Kuzey Kazakistan, Batı Kazakistan ve Pavlodar eyaletlerindeki OHAL rejiminin sona erdiği açıklanmıştı.

LPG’ye gelen zamların, fitilini ateşlediği özgürlük ve refah taleplerinin, hükümet karşıtı protestolara dönüşmesiyle 5 Ocak’ta ülkede OHAL ilan edilmişti.

TOKAYEV: BARIŞ GÜCÜ 10 GÜN İÇİNDE ÇEKİLECEK

Tokayev, kendi talebi üzerine yollanan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış güçlerinin misyonunun tamamlandığını ve 2 gün içinde aşamalı olarak ülkeden çıkmaya başlayacağını duyurmuştu.

Çekilme sürecinin en fazla 10 gün olacağını belirten Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkenin kontrolünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını öne sürmüştü.

HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

6 Ocak’ta Kazakistan’da konuşlandırılan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Barış Gücü askerlerinin ülkeden çekilme süreci devam ediyor.

Dün Almatı Havalimanı’ndan Rus askerlerinin çekilme süreci başlamıştı. Bugün ise Ermenistan, Tacikistan, Belarus ve Kırgızistan askerlerini taşıyan 10’u aşkın uçağın ülkelerine dönmek üzere kalktığı bildirildi.

Kazakistan’da hayat normale dönerken, daha önce çalışmaları askıya alınan döviz büroları ile ikinci kademe bankalar açıldı. İnternette yaşanan erişim probleminin de kalktığı belirtilirken, restoran, kafeterya ve eğlence merkezleri müşterilerine hizmet vermeye başladı.

Olaylarda en çok zarar gören Almatı’da ise şehri temizleme ve onarım faaliyetleri devam ediyor. Ateşe verilerek tamamen yanan Almatı Valiliği binasının restore çalışmaları başlatıldı.

Güvenlik güçleri tarafından kapatılan Respublika meydanının yeniden trafiğe açıldığı belirtilirken, Almatı Havalimanı’nda iç hat seferleri yeniden başladı.

ÜLKE EKONOMİSİNE ZARAR 217 MİLYON DOLARI AŞTI

Yaşanan protesto gösterilerinin ülke ekonomisine verdiği zararın 217,7 milyon doları aştığı bildirildi.

Gösteriler sırasında özellikle Almatı’daki bankalar, alışveriş merkezleri ve iş yerleri zarar görmüştü.

Bugüne kadar gözaltına alınan kişi sayısının 10 bini geçtiği olaylarda, 164 kişinin ise öldüğü belirtilse de resmi makamlarda ölü sayısına dair doğrulama gelmedi.

KAZAKİSTAN’DAKİ OLAYLAR

Kazakistan’ın Mangıstav eyaletinde 2 Ocak 2022 tarihinde akaryakıt fiyatlarındaki artan zam nedeniyle başlayan protestolar ülke geneline hızla yayıldı. Almatı’da devam eden gösteriler, ülke genelinde hükumet karşıtı protestolara dönüştü.

Ülkede protestolar hükümetin istifasına rağmen devam ederken, göstericiler kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in dokunulmazlığının kaldırılmasının yanında iktisadi düzenin değiştirilmesini ve özgürlüklerin kapsamının genişletilmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Tokayev, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) yardım istemiş ve ülkeye Rusya öncülüğünde yaklaşık 2 bin 500 barış gücü gelmişti.

Barış gücünün ülkeye gelmesi ve Tokayev'in orduya "uyarmadan ateş açın" emrini vermesiyle çoğu şehirde eylemler bastırıldı. Kazak yöneticiler yaptıkları açıklamalarda defalarca, barışçıl olarak başlayan gösterilerin zamanla ülkeyi karıştırmaya yöneldiğini belirtmişti.