Çin menşeili haber kaynağı Lotus News, Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi Pazartesi günü yaptığı açıklamaya dair bir haber yayımladı.

Olayların dinmesinin ardından açıklama yapan Çin yönetiminin açıklamalarını Lotus News, şöyle servis etti:

“Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın kalıcı ve kapsamlı bir stratejik ortağı olarak Çin’in, ülkenin geleceğini ilgilendiren bu kritik zamanda istikrarın korunması ve şiddetin durdurulması konusunda Kazakistan’ı kararlı biçimde destekleme arzusunda olduğunu söyledi.

BEİJİNG, 10 Ocak (Xinhua) Wang, bu ifadeleri Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi ile yaptığı telefon görüşmesinde dile getirdi. Wang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in üç gün önce Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e desteğini açık biçimde ifade eden bir sözlü mesaj gönderdiğini vurguladı. Xi’nin mesajının, Çin-Kazakistan kalıcı ve kapsamlı stratejik ortaklığının üst düzeyde gelişimini tam anlamıyla yansıttığını belirten Wang, bunun bu kritik dönemde, iyi gününü de kötü gününü de paylaşan iki ülke arasındaki derin dostluğu bir kez daha kanıtladığını da sözlerine ekledi. Wang, Çin’in iki ülkenin liderlerinin vardığı önemli siyasi mutabakatları uygulamak için Kazakistan ile birlikte çalışmaya ve Kazakistan’a gerekli destek ve yardımı sağlamak için elinden gelenin en iyisini yapmaya hazır olduğunu söyledi.”