Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi, ülke genelinde yapılan hükumet karşıtı protestolara karşı yeni kararlar aldı.

Ülkede yaşanan olaylarla ilgili açıklama yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, güvenlik güçlerine uyarı yapmaksızın ateş açma yetkisinin verildiğini duyurdu.

Ülkedeki anayasal sürecin büyük ölçüde tesis edildiğini ifade eden Tokayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putine'e de asker gönderdiği için teşekkür etti.

TÜM ÜLKEDE TERÖR ALARMI VERİLDİ

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi, ülke genelinde kritik terör seviyesine geçildiğini belirtti. Kazak makamlarının aldığı karar ile terörle mücadele operasyonları yapılacağı açıklandı.

Dün yapılan toplantının ardından ülke genelinde terörle mücadele operasyonları başlatılacağı bilgisi paylaşılırken, devlet televizyonunda konuşan Cumhurbaşkanı Tokayev, tüm kolluk kuvvetlerine “hazırlıklı olma” talimatı verdi.

Ulusal Güvenlik Komitesi, Tümgeneral Yermek Sagimbaev başkanlığında Nur Sultan’da yapıldı. Cumhurbaşkanı ile birlikte Kazakistan topraklarında kritik bir “kırmızı” terör tehlikesi seviyesi getirdi.

KNB yaptığı açıklamada, tüm bölgelerde terörle mücadele operasyon rejiminin yürürlükte olduğunu söyledi. Üst düzey hükümet yetkilileri, ülkede istikrarı sağlamak ve bu bağlamda bireylere ve devlete yönelik terör tehdidini ortadan kaldırmak için adımlar attı.

GÜVENLİK GÜÇLERİ SEFERBERLİK HALİNDE

Kırmızı terör tehlikesi seviyesi, yetkililerin kişisel arama ve eşyaların, araçların teftişini gerçekleştirebileceği, hareketlerini geçici olarak kısıtlayabileceği veya yasaklayabileceği anlamına geliyor.

Ayrıca, konut ve diğer binalara engelsiz erişim; telekomünikasyon sistemleri aracılığıyla iletilen konuşmaların ve diğer bilgilerin izlenmesi gibi önlemler alıyor.

Kırmızı terör tehdidi seviyesi, güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesinin yanı sıra, tüm güvenlik güçlerinin tam seferberliği ve savaşa hazır olması anlamına da geliyor.