Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin Kazakistan Komünist Partisi Birinci Sekreteri Filip Goloşekin ve zalimliğiyle tanınan politikaları uygulamaya koyması ve milyonlarca Kazak vatandaşının ölümüyle sonuçlanmasına sebep olan mektubu ilk kez ortaya çıktı. Söz konusu mektup, Birinci Sekreter Filip Goloşekin’in, “Küçük Ekim Devrimi” adı altında Stalin’e yazılmıştı. Ukrayna’da milyonlarca insanın Stalin rejimi tarafından 1932-1933’te suni açlığa uğraması olan Holodomor Soykırımı’nın aynısı Kazakistan’da zalim Goloşekin tarafından işlenmişti.

KAZAKİSTAN KOMÜNİST PARTİSİNİN İLK SEKRETERİ GOLOŞEKİN’İN STALİN’E YAZDIĞI MEKTUP İLK KEZ YAYIMLANDI

Sovyet diktatörü Stalin’in doğrudan desteğiyle Kazakistan’da baskı, asimilasyon ve soykırım filleri işleyen Goloşekin, Türkistan topraklarına Stalin tarafından gönderilen Komünist partisi ilk sekreteriydi. Kazak halkının önde gelen kişilerini, Kazak aydınlarının temsilcilerini ve Sovyet hükumetinin zulmünü devam ettirmek için Kazakistan’a geldi. 1925 yılında Stalin tarafından gönderilen Goloşekin döneminde Kazakistan nüfusunun yarısını kaybetti.

Kazakistan’a gelmeden önce de aşırı vahşeti ve zalimliği ile tanınan Filip Goloşekin, Şubat Devrimi’nden sonra tutuklanan, hiçbir yargılama ve soruşturma olmaksızın bir gecede Çar İkinci Nicholas’ı ve ailesini vuranlardan biriydi.

GOLOŞEKİN’İN UYGULAMALARI YÜZ BİNLERCE İNSANIN AÇLIKTAN ÖLMESİNE YOL AÇTI

Filip Goloşekin’in 1921-1922, 1931-1932 arasındaki yılları arasında kıtlık döneminde Kazakistan, nüfusunun yüzde 30’unu kaybetti. Kazak halkı, büyük bir kıtlığa maruz kaldı. Bu olaylarda, Kazak halkı vatandaşlarının tam olarak yarısını kaybetmişti. Sonuç olarak, resmi olmayan rakamlara göre iki buçuk milyon insan öldü. Bazı araştırmacılar, üç milyondan fazla insanın öldüğünü tahmin ediyor. Bununla birlikte kıtlık, Kazakistan, Kuzey Kafkasya ve Rusya’nın diğer bazı bölgelerinde de tüm şiddetiyle ortaya çıkmıştı.

“SOVYET TARİHİNİN ÖTESİNDE BİR TARİHLERİ ​​YOK”

Zalim Goloşekin, Kazakistan halkını soykırıma ve açlığa maruz bırakmakla kalmadı. Türkistan milletinin, bunun içinde Kazak halkının alfabesini yeniden değiştirilmesi ve gerçek tarihinin yok edilmesini istemişti. Bunu gerçekleştirmek için Stalin’e mektup yazar. Mektubun orijinal belgesi aşağıdadır. Mektupta şu cümleler dikkate değer:

“Küçük Ekim” devrimi düzenlemek gerekiyor… Bu geri kalmış Kazak halkı için. Beşinci aşamada, kalan aydınların tamamı yok edilecek. Kazak alfabesinin yeniden değiştirilmesi gerekiyor. Böylece gelecek nesil kendi halkının tarihini okuma fırsatı bulamayacak! Sovyet tarihinin ötesinde bir tarihleri ​​yok!”