Sene başında sıvılaştırılmış doğal gaza (LPG) gelen zamlar nedeniyle başlayan protestoların şiddet olaylarına dönüştüğü, ancak hafta sonu durumun kontrol altına alındığı Kazakistan'da Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev yeni bir açıklama yaptı.

Sputnik'te yer alan habere göre; Tokayev, kendi talebi üzerine yollanan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış güçlerinin misyonunun tamamlandığını ve 2 gün içinde aşamalı olarak ülkeden çıkmaya başlayacağını duyurdu.

Çekilme sürecinin en fazla 10 gün olacağını belirten Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkenin kontrolünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını öne sürdü.

KONTROLÜ TAMAMEN KAYBEDEBİLİRDİK

KGAÖ'den kendisinin barış gücü talep ettiğini bir kez daha hatırlatan Tokayev, vekillere yaptığı açıklamada, "Kazakistan'a saldırı planının birçok farklı tarafı vardı. Uluslararası terörizm kapsamında silahlı bir saldırı olduğu için Kazakistan hukuka uygun bir biçimde KGAÖ'deki partnerlerine barış gücü talebiyle başvurdu. Almatı'da kontrolü tamamen kaybedebilirdik" dedi.

OLAYLARIN ARKA PLANI

Kazakistan’ın Manğıstav eyaletinde, 2 Ocak 2022’de sıvılaştırılmış doğal gaz (LPG) fiyatlarına gelen zam nedeniyle başlayan protestolar ülke geneline yayıldı. Protestocular, Almatı ve Aktöbe’deki belediye binalarını ele geçirdi.

Ülke genelinde OHAL ilan eden Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) askeri yardım talebinde bulundu. Liderliğini Rusya’nın yaptığı KGAÖ çağrıya hemen cevap vererek bölgeye yaklaşık 4 bin asker gönderdi.