Katar Enerji İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Saad bin Şeride el-Kabi, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Doha Forumu kapsamında "Sorunsuz Geçiş: Yeşil Alternatiflere Geçiş Sırasında Enerji Talebinin Karşılanması" temalı oturumda açıklamalarda bulundu.

Batı ülkelerine gazın neredeyse yarısını Rusya'nın tedarik ettiğini belirten el-Kabi, "Halihazırda bir gecede Rus gazına alternatif bulunamaz. Avrupa'nın, gaz ihtiyacını Rusya dışından karşılaması için 7-8 yıla ihtiyacı var" dedi.

el-Kabi, Katar'ın dünyadaki en büyük sıvılaştırılmış gaz (LNG) üreticilerinden biri olduğunu, Fransa, İngiltere ve İtalya'da bulunan istasyonları aracılığıyla Avrupa'ya daha fazla doğal gaz vermek için çalıştıklarını, ancak buna rağmen arz miktarının Avrupa'nın ihtiyacına kıyasla az kaldığını belirtti.

Avrupa'ya Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer ülkelerin de 15 milyar metreküp ek gaz tedarik etme anlaşmasının uygulanması için tüm taraflar arasında iş birliği yapılması gerektiğinin altını çizen Kabi, Katar'ın Avrupa'ya en çok LNG veren ülke olduğunu tekrarladı.

Ayrıca Katarlı Bakan, petrol ve doğal gaz fiyatlarında yaşanan artışın temel nedeninin, Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesinin dışında yatırım harcamalarının eksikliğinden de kaynaklandığını, arz-talep dengesizliği olduğunu ifade etti.