Suriye’de devrimci muhalif örgütlere karşı Beşşar Esed rejimi yanında savaşan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin, Sünnileri, Yahudiler ve Hristiyanlarla bir tuttuğu ortaya çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 2020 yılında Bağdat Havalimanı’nda düzenlediği operasyon sırasında öldürülen Süleymani'nin, Türkmen kenti Kerkük'ün işgal edilmesi üzerine Sünnileri hedef aldığı yeni görüntüleri yayınlandı.

RUSYA’NIN SURİYE’YE GİRMESİNİ SAĞLADI

Haşdi Şabi’nin Kerkük’e girmesiyle ilgili konuşan Süleymani’nin, “Şiiler kazandı. İnanın bana doğudan batıya dünyanın yer yerinde Sünniler, Hristiyanlar ve Yahudiler bu zaferin önünde duramadıysa bu, Allah’ın kararıdır” ifadelerini kullandığı görüldü.

Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Suriye’deki katliama ortak olması için ikna eden Süleymani'nin, İran destekli silahlı milis grubu Haşdi Şabi'nin Kerkük’te yaptığı katliam ve zulümden aldığı keyif dikkatlerden kaçmadı.

PKK’DAN DESTEK İSTEDİ

Türkiye’nin bölgesel istikrarı sağlamak için sınır ötesinde uyguladığı Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı harekatlarını sabote etmeye çalışan Süleymani, çözüm sürecinde de PKK’nın silah bırakmasını engellemeye yönelik girişimlerde bulunmuştu.

Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’nın siyasi yapılanması KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ile görüşen Süleymani’nin, İran devlet yönetiminin Irak ve Suriye’de düzenlediği operasyonlara destek olmasını istediği ortaya çıkmıştı.

KASIM SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

ABD, 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanı'nda Kudüs Gücü Komutanı Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in araç konvoyuna MQ-9 olarak adlandırılan silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlemişti.

Saldırıda iki isim de dahil olmak üzere Irak ve İranlı askeri yetkililerden toplam 10 kişi hayatını kaybetmişti. Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, ABD'ye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Süleymani'yi öldürme talimatını kendisinin verdiğini duyurmuştu.