İran’da Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin heykeli yakıldı. Süleymani, Suriye'de binlerce masum insanın katledilmesi talimatını vermişti.

İran devlet medyasında yer alan habere göre, Çaharmahal-Bahtiyari eyaletinin merkez şehri Şehrikürd'de açılışı yapılan Süleymani’nin heykeli, kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından ateşe verildi.

İran lideri Ali Hamaney’in, eyalet temsilcisi Muhammed Ali Nikunam, heykelin yakılmasına tepki gösterdi ve ABD ile İsrail aleyhine açıklama yayımladı.

SÜLEYMANİ’NİN ORTADOĞU'DAKİ ROLÜ

Lübnan'da Hizbullah ile çalışan Süleymani, 2006'da İsrail'in Hizbullah'ın bir İsrail askerini kaçırdığı gerekçesiyle Lübnan'a saldırmasıyla başlayan 33 Günlük Temmuz Savaşı'nda Hizbullah'ın eğitim ve silahlandırılması sorumluluğunu yürütmüştü.

Suriye'de Hizbullah ve diğer Şii milis güçlerine sağladığı askeri strateji sayesinde Esed güçlerinin takviye edilmesini sağlayan Süleymani, on binlerce masum sivilin katledilmesi için verilen emirlerin arkasındaki isimlerden birisiydi.

Irak’ta ise İran yanlısı Haşdi Şabi örgütünün oluşturulmasında ve yönetilmesinde ön plana çıkmıştı.

KASIM SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

ABD, 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanı'nda İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Süleymani ve Irak Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in araç konvoyuna hava saldırısı düzenlemişti.

Saldırıda her iki komutanla Irak ve İranlı askeri yetkililerden toplam 10 kişi ölmüştü.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, ABD'ye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Süleymani'yi öldürme talimatını kendisinin verdiğini duyurmuştu.