2020 yılının başında suikasta uğrayan İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani suikastının ayrıntıları ortaya çıktı. Ortaya çıkan ayrıntılar suikastı gerçekleştiren ABD’nin İsrail ve Irak’taki Talabanilere bağlı KYB güçlerinden destek aldığını gösterdi.

3 Ocak 2020'de yaşanan ve dünya gündemini sarsan olayda ABD, Bağdat Havalimanı'nda insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıyla Süleymani'yi öldürmüştü. General'in yanı sıra 5 İranlı ve 5 Iraklı daha hayatını kaybetmişti.

ABD'de üst düzey görevlerde yer almış veya hala çalışan 15 yetkiliyle yapılan görüşmelere dayandırılan Yahoo News’in özel haberinde, ABD'nin operasyonda Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Terörle Mücadele Grubu'yla ve İsraillilerle işbirliği yaptığı öne sürüldü.

Saldırıda kilit rol oynadığı söylenen Kürt görevlilerin, Bağdat Havalimanı'na çalışan kılığına girdiği iddia edildi.

Habere göre Aralık 2019'un sonlarında operasyonda görev alan ekipler, gruplar halinde Bağdat'a girmeye başladı.

Çok sayıda asker konuşlandı

ABD ordusundan adını açıklamayan bir kişi, kesin sayı vermeyi reddetse de operasyon için "büyük miktarda personel konuşlandırıldığını" kaydetti. Zira eski ABD Savunma Bakanı Vekili Chris Miller da "bunun bakanlığın terörle mücadele operasyonlarında yaptığı en gelişmiş hazırlık olduğunu" söyledi.

Buna göre havalimanın bir kısmı, önce Irak güçlerince kapatıldı. Olay günü Delta Force timleri dikkat çekmeme adına bir tatbikatmış gibi havalimanına yerleştirildi. Olay yerine ayrıca, bakım ekibi kılığında 3 sniper timi yerleştirildi. Bu sniper timlerindeki bir kamera ile olay bölgesinden görüntüler, ABD’nin Bağdat Elçiliği’ndeki komuta merkezine canlı aktarıldı.

Öte yandan bir kaynak, Süleymani'nin Bağdat'a gitmek üzere Şam'da uçağa binmeden önceki 6 saatte üç kez cep telefonunu değiştirdiğini bildirdi. ABD Ortak Özel Harekat Komutanlığı'ndan görevlilerin, General'in cep telefonunu takip edebilmek için Tel Aviv'de İsrailli meslektaşlarıyla birlikte çalıştığı iddia edildi.

Buna göre Süleymani’nin kullandığı cep telefonu numaraları MOSSAD tarafından önceden ABD’ye verildi. Çünkü MOSSAD, bu telefon ve numaraları temin eden şahsın, telefonları satın aldığı tüccarı angaje ederek kendisine çalışmasını sağlamış. Bu şahıs, telefonları Körfez Emirliklerindeki bir yerden temin ediyormuş.

Açıklamalara göre Süleymani'nin telefon numaralarına erişimi olan İsrailliler, bilgileri ABD'lilere aktardı. Böylece Süleymani ve telefonu, Bağdat'a kadar takip edilebildi.

Havalimanında Kürt güçler, ABD’ye bilgi verdi

Süleymani’nin Bağdat Havalimanı’na gelişi, alanda çalışan personel kılığındaki KYB üyesi bir Kürt anti-terör timi üyesi tarafından teyit ediliyor. Süleymani’nin iki araçlık konvoyu olay yerine intikal eder etmez, 3 ABD SİHA’sı da havalandı.

SİHA’nın attığı ilke füze ile Süleymani’nin aracı vuruldu. İkinci araç olay yerinden uzaklaşmak istiyor. Bu araca da yerdeki Delta Timleri ateş açılarak etkisiz hale getirildi.

Sızan bilgilere, havalimanındaki KYB bağlantılı Kürt terörle mücadele birimi üyesi, Süleymani suikastından sonra fotoğraf çekip, DNA örnekleri alıyor. Bunun amacı ise öldürülen kişinin Süleymani olduğunun teyit edilmesi.

Telefon detayı

Adını gizleyen eski bir kıdemli CIA görevlisi, saldırı hazırlıkları sürerken İsrail istihbaratının Süleymani hakkında bir bilgi daha verdiğini öne sürdü. Yazıda İsraillilerin, bir kişinin Süleymani'ye ve yakın çevresine "temiz telefon" almak için İran dışına çıkacağı bilgisini ABD'yle paylaştığı iddia edildi.