İngiliz gazetesi The Guardian, 3 Ocak 2020’de ABD'nin SİHA’larla yaptığı saldırı sonucu öldürülen Kasım Süleymani’nin yer bilgisi ve operasyona katılımı da dahil olmak üzere bir çok konuda İngiliz istihbaratınında konuya müdahil olduğunu açıkladı.

Kasım Süleymani Halep katliamıyla tarihe geçti

SİHA’ların kalktığı yer olan Menwith Hill Hava Üssü ABD’nin ve İngiltere’nin ortak kullandığı Kraliyet Hava Kuvvetleri üssü olmasına rağmen, 600 Amerikalı ve 500 İngiliz istihdam eden İngiliz istihbaratının en büyük denizaşırı üssüdür.

Guardian, İngiliz üssünün her gün milyonlarca e-posta ve telefon görüşmesinden veri toplamadığı ve bunun da Süleymani suikastı da dahil olmak üzere bir çok görevde kullanılan istihbarat bilgilerinin toplanmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Kasım Süleymani'nin Bağdat havaalanı yakınlarındaki konvoyunun 3 füze tarafından hedef alınmasında İngiliz istihbaratının Menwith Hill Hava Üssü’nden giden bilgilerin konum tespiti için kullanıldığı iddia edildi.

Eski Başkan Donald Trump yönetimi sorumluluğu kabul etti ve Trump, “Süleymani'den sonra dünya daha iyi olacak" dedi.

Süleymani, Suriye ve Irak'ta Şii terör örgütlerini kurarak onları silahlandırdı. Süleymani ayrıca Yemen'deki Husileri eğitmek ve silahlandırması nedeniyle Washington tarafından terör listesine aldı.

Gazeteye göre İngiliz yetkililer konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

SİVİL KATLİAMLARI

Suriye'de çıkan iç savaşta etkin rol oynayan Kasım Süleymani, bölgede sivil katliamlarına imza attı.

HALEP'İ YERLE BİR ETTİ

Suriye'de mezhep çatışmalarının fitilini ateşleyen Süleymani, özellikle Halep'in yerle bir edilmesinde büyük rol oynadı.

Halep'te yaşanan sivil katliamlarının ardından bölgeye giden Kasım Süleymani, objektiflere poz vererek adeta katliamlarına imza attı.

KASIM SÜLEYMANİ KİMDİR?

ABD'nin Bağdat Havalimanında dronelarla düzenlediği saldırıda öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, Afganistan'dan Irak'a, Suriye'den Lübnan'a İran'ın bölgedeki politikalarını belirleyen en önemli isimlerden biri olarak biliniyordu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile Bağdat Havalimanına düzenlenen saldırıda Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ile birlikte hayatını kaybeden Süleymani, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından "yaşayan şehit" olarak adlandırılıyordu.

Doğrudan İran lideri Hamaney'e bağlı hareket eden Süleymani, 1998'den bu yana İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'nün komutanlığını yürütüyordu.

Kasım Süleymani, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2007'de getirilen uluslararası seyahat yasağına rağmen Suriye ve Irak başta olmak üzere bir çok noktada İran'ın askeri operasyonlarını yönetiyordu.

Süleymani, Trump'ın Temmuz 2018'de İran'a yönelik savaş tehditlerine ilişkin yaptığı bir konuşmada, "Bizi dünyada 'benzeri görülmemiş' bir eylemle tehdit ediyorsunuz. Savaşı başlatabilirsiniz ancak onu bitirecek olan biziz." ifadelerini kullanmıştı.

İran'da 1957'de güneydoğu eyaleti Kirman'ın Afganistan sınırına yakın dağlık bir bölgesinde, aşiret yapılarının hakim olduğu Rabord köyünde dünyaya gelen Süleymani, daha çocuk yaşta çiftçi olan babasının devlete olan borcunu ödeyebilmek için inşaatlarda çalışmaya başladı.

İlkokulu bitirdiği yıl köyünü terk ederek Devrim Muhafızları Ordusuna katılan Süleymani'nin, sonra aldığı 45 günlük askeri eğitim sayılmazsa, bütün eğitim hayatı bu 5 yıllık ilkokul tecrübesiyle sınırlı kaldı.

Askeri kariyerine 1979 İran Devrimi sonrasında başlayan Kasım Süleymani, sadece 45 günlük bir eğitimle orduya kabul edildi. Süleymani, ilk askeri cephe deneyimini, İran'ın batısındaki Mahabad'da, İran devriminden sonra ayaklanan silahlı Kürt gruplara karşı yaşadı.

Devrimden sonra İran-Irak savaşında gösterdiği üstün çabalarla dikkatleri çeken Süleymani, cephe gerisinde birçok operasyonu başarıyla yönetti. Henüz 20 yaşındayken Teğmen rütbesiyle 41'inci Sarullah Birliği'nin komutanlığını üstlenen Süleymani'nin bu savaşta gösterdiği başarılarla askeri kariyerinin basamaklarını hızla tırmanmaya başladı.