Uluslararası Müslüman Alimler Birliği'nin kurucusu ve eski başkanı Şeyh Yusuf El-Karadavi'nin 96 yaşında vefat ettiği açıklandı. İslam dünyasının en önde gelen Şeriat alimlerinden biri olan el-Kardavi, Mısırlı olup ve Katar vatandaşıydı.

Bu öğleden sonra vefat eden el-Karadavi defnedileceği tarih ve taziye yeri daha sonra açıklanacak.

Karadavi kimdir?

Mısır’ın El-Ğarbiyye velayetindeki Sıft köyünde 9 Eylül 1926 tarihinde dünyaya gelen Karadavi henüz on yaşına gelmeden Kur'an’ı ezberlemişti. Krallık döneminde Mısır'daki El-Ezher’e kaydolan Şeyh Karadavi, Ezher’in lisesinden ikincilikle mezun olmuştur. Daha sonra El-Ezher Üniversitesi Usul-u Din Fakültesine giren Karadavi, bölümünü 180 öğrenci arasında birincilikle bitirdi.

Karadavi 1958 yılında Yüksek Arap Dili Araştırmaları Enstitüsünden dil ve edebiyat konusunda lisans aldı. Usul-u Din Fakültesi "Kuran ve Sünnet İlimleri" bölümünde master yapan Karadavi, doktorasını da 1973 yılında aynı fakültede tamamladı. Karadavi’nin Doktora konusu “Zekât ve zekâtın toplumsal sorunların çözümündeki yeri” başlıklı teziydi.

Şeyh Yusuf Karadavi hayatının ilk döneminde birçok zorluk çekti, siyasi baskılara maruz kaldı. Hasan El-Benna liderliğindeki İhvan’a mensup olduğu için birçok kez hapse atıldı. Krallık döneminde ilk olarak 1949 yılında hapse giren Şeyh Karadavi, Mısır lideri Cemal Abdunnasır döneminde de 3 kez tutuklandı. 1961'de Katar’da dini bir enstitünün kuruluşunda Şeyh Yusuf Karadavi’den yardım alındı. Karadavi enstitünün müdürlüğü görevini yürüttü. Hizmetleri karşılığında Karadavi’ye Katar vatandaşlığı verildi ve Karadavi Katar’da kaldı.

Yusuf el-Karadavi 1977'de Katar Üniversitesi Şeriat Fakültesi ve İslami Araştırmalar bölümünü kurarak dekan oldu. Bölümdeki görevini 1990'a kadar sürdüren Karadavi’nin yüzden fazla kitap ve makalesi bulunuyor.

Mekke’deki İslam Dünyası Rabıtası’na bağlı olan İslami Fıkıh Topluluğu üyeliği, Katar İslami Bankası’nın ve Bahreyn’deki İslami Faysal Bankasının şer’i gözetim heyeti başkanlığı yapan Karadavi, Afrika’daki İslami Davet Örgütü’nün sekretarya meclisi üyeliği, Kuveyt’t Uluslararası Şer’i Zekat heyeti Başkan yardımcılığı, Oxford Üniversitesi İslami Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu üyeliği yapıyor.

Şeyh Yusuf el-Karadavi, İstanbul'da düzenlenen 4'üncü Uluslararası Müslüman Alimler Birliği toplantısında yeniden Birlik başkanlığına seçildi.