İslamofobi’nin en şiddetli yaşandığı ülkelerden biri olan Kanada’nın Calgary kentinde Müslüman kadınlar ayrımcılıkla ilgili deneyimlerini paylaştı.

Quebec'te Fransızca bilmeyen Pakistanlı göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Choudhary ve ailesi, karşılaştıkları ırkçılıktan Calgary'ye taşınarak kurtulmaya çalıştı.

Ancak Choudhary, taşındığı Calgary'de bir gün otobüse binerken İslamofobik kaynaklı tacizlerin hedefi oldu.

Otobüste başörtüsü takan tek kişi olduğu için bir grup erkeğin ona bakmaya başladığını söyleyen Choudhary, şunları kaydetti:

"Sürekli bana bakan bir grup farkettim. Durumun tırmanmayacağını umarak adamları görmezden geldim. Ancak otobüsten indikten sonra doğrudan penceremin önünde durdular. Biri doğrudan yüzüme tükürdü. Ve bilmiyorum, bu benim için bir şok anı gibiydi çünkü daha önce hiç böyle bir şey yaşamamıştım."

Choudhary, olayın 17 yaşındayken, ilk kez başörtüsü taktıktan iki ay sonra meydana geldiğini belirterek daha önce o kadar ırkçılık yaşamadığını ifade ederek “Kesinlikle daha önce böyle bir şey hiç yaşamamıştım. Bu yüzden bunu sindirmem biraz zaman aldı" dedi.

Kadın ve çocuk için geçici barınak ve talebe dayalı destek sağlamayı amaçlayan bir projenin CPSG’nin proje yöneticisi olan Zainab Khan da "Pek çok insan Prince's Island Park'ta başörtülü kadınların saldırıya uğradığını biliyor" ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda, Choudary'e yapılan saldırıya ve Prince's Island Park'taki saldırılara benzer olayların yaygınlaştığını kaydeden Khan, "Calgary'de İslam inancına sahip kadınlar, görünüşleri nedeniyle hem sözlü hem de fiziksel saldırıların kurbanı oldu.” şeklinde konuştu.

"Seslendirilmesi gereken deneyimler"

CPSG tarafından organize edilen, nefret suçları ve ırkçılıkla mücadele konusundaki endişe ve tavsiyelerin paylaşıldığı bir etkinlikte, Müslümanlar ve gayrimüslimler bir araya gelerek deneyimlerini anlattılar ve nefreti ortadan kaldırmanın yollarını aradılar.

Choudhary, "Bu nefret suçları, dinimizin yanlış algılanmasından kaynaklanıyorsa, o zaman belki de dinimizin ne olduğu hakkında konuşmamız gerekiyor" dedi.

Hem Choudhary hem de Khan, gelecek için yolun basit olduğunu belirterek insanların İslam hakkında eğitilmesi ve İslam’ın barış, hoşgörü ve eşitlik mesajlarının vurgulanması gerektiğini söylediler.