Kanada'da Kovid-19 aşı uygulamasının zorunlu tutulmasına karşı çıkan kamyoncular, 29 Ocak tarihinde protesto başlattı. Eylemler kısa süre içerisinde ülkenin tamamına yayıldı.

Sürekli olarak korna çalan, trafiği engelleyen protestolar sonucunda Ottawa şehrinde olağanüstü hal ilan edildi.

BAŞKENT KUŞATMA ALTINDA

Kanada'nın başkenti Ottawa'da yaşananları görüşmek için toplanan Ottawa Polis Kurulu, yaşananları ülke çapında ayaklanma olarak değerlendirdi.

Ottawa Polis Kurulu Başkanı Diane Deans, açıklamasında, "Bu işgalin sekizinci günündeyiz. Şehrimiz kuşatma altında. Bu grup, hükümetin her düzeyindeki yaptırım eksikliğinden cesaret alıyor. Bu grup demokrasimiz için bir tehdittir. Gördüğümüz şey, bir Ottawa şehri sorunundan daha büyük. Bu ülke çapında bir ayaklanmadır. Bu delilik. Buna son vermek için somut bir plana ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Protesto eylemlerinin ülkenin tamamına yayıldığını belirten Deans, "Toplumumuzdaki bu tür terörizmin bu şekilde devam etmesine izin veremeyiz" açıklamasını yaptı.

POLİS YAPTIRIMLARI HIZLANDIRILMALI

Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Marco Mendicino'ya katıldığı bir televizyon programında protestoların yasal sınırı aşıp işgale dönüştüğü iddiastıyla ilgili bir soru yöneltildi.

Bakan Mendicino, "Kimse yasaların üstünde değil. Buna bir an önce barışçıl bir çözüm bulunmalı. İlgili unsurlar olduğunu düşünüyorum. Yakıt bidonları getiren insanları gördüğünüzde, tehdit edilmiş, taciz edilmiş ve saldırıya uğrayanları duyduğunuzda insanlar kendilerini güvende hissetmiyorlar. Bu yüzden Ottawa polisinin yaptırımları hızlandırdığını görmemiz gerçekten önemli" cevabını verdi.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Ottawa Belediye Başkanı Jim Watson, şehirde olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Yaptığı açıklamada, "Bu noktada durum tamamen kontrolden çıktı. Bizden çok daha fazlalar. Polis şefine bu faaliyetler söz konusu olduğunda çok daha çevik ve proaktif olmamız gerektiğini belirttim" ifadelerini kullanan Jim Watson, göstericilere para, yakıt ve malzeme desteği veren kişilerin de tutuklanabileceğini sözlerine ekledi.

BÜYÜKELÇİ'DEN ABD ÇIKIŞI

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) eski Kanada Büyükelçisi Bruce Heyman, sosyal medya hesabından protestoyu destekleyen ABD vatandaşlarını hedef aldı.

Eski büyükelçi paylaşımında, "ABD'deki hiçbir grup hiçbir koşulda Kanada'daki yıkıcı faaliyetleri finanse etmemelidir" ifadelerini kullandı.

Durmaksızın korna çalan protestoculara gürültü kirliliğine sebep oldukları gerekçesiyl 9.8 milyon Kanada doları tutarın tazminat davası açılmış, kitle fonlama platformu GoFundMe’de açılan bağış toplama kampanyasında kısa bir süre içerisinde 10 milyon Kanada doları toplanmıştı.

Yapılan bağışların büyük bir kısmının ABD'den geldiği iddia edilmişti.

GoFundMe yöneticileri, "Özgürlük Konvoyu’nun şiddet ve diğer yasadışı faaliyetlerle bir işgal eylemi haline geldiğine dair kanıtlarımız var" açıklamasıyle kampanyayı siteden kaldırmışlardı.