Kanada'nın Quebec eyaleti yönetimi, ülkede İslamofobi ile mücadele etmesi için federal hükümet tarafından atanan özel temsilci Amira Elghawaby'nin istifasını istedi.

Quebec eyalet yönetiminde iktidardaki sağ eğilimli koalisyon Avenir Quebec (CAQ) hükümetinin Fransız Dili Bakanı Jean-Francois Roberge, 27 Ocak'ta atanan Elghawaby'nin 2019'da Ottawa gazetesine Quebec halkının Müslüman karşıtı tutumlardan etkilendiğini öne süren bir yazı yazdığını belirtti.

Roberge, Elghawaby'nin bu yazıya ilişkin kabul edilebilir bir özür dilemediğini ve bunun "Quebec karşıtı duygulara" sahip olduğu anlamına geldiğini savundu.

Elghawaby'nin, yalnızca nefret içerikli yorumları hakkında savunma yaptığını kaydeden Roberge, "Bu işe yaramaz, istifa etmeli, eğer etmezse federal hükümet onu derhal görevden almalı." ifadesini kullandı.

Öte yandan Elghawaby, yazısının arkasında olduğunu ve Quebec halkını asla Müslüman karşıtı olarak nitelendirmediğini söyledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise Elghawaby'nin görevinin Müslümanların sesi olmasının yanı sıra Müslüman karşıtlığına karşı koymaya yönelik politikalar için hükümete tavsiye vermek olduğunu belirterek "Yasa 21"i eleştiren yazısının bunun bir örneği olduğunu dile getirdi.

Amira Elghawaby, 2019'da Ottawa gazetesine, Quebec'teki öğretmen ve polis memurları dahil belirli hükümet çalışanlarının mesaideyken dini sembol olarak kabul edilen aksesuar ya da kıyafet taşımasını yasaklayan "Yasa 21'i" eleştiren bir yazı kaleme almıştı.

- "Kanada'nın Müslüman karşıtlığıyla mücadeledeki ilk özel temsilcisi"

Kanada hükümeti, ülkede Müslüman toplumunun karşı karşıya kaldığı saldırı, ırkçılık, ayrımcılık ve dini hoşgörüsüzlüklerle mücadele için 27 Ocak'ta özel temsilci atamıştı.

Trudeau, insan hakları savunucusu, gazeteci Amira Elghawaby’yi "Kanada'nın Müslüman karşıtlığı ile mücadeledeki ilk özel temsilcisi" olarak atadığını duyurmuştu.

Elghawaby'nin, Müslüman karşıtlığı ile mücadelede Kanada hükümetine, ülkedeki Müslüman toplumunun farkındalığını artırmak için kapsayıcı politikalar, yasa teklifleri ve düzenlemeler konusunda uzman danışman olarak tavsiyelerde bulunacağı belirtilmişti.

Yıllık 4,2 milyon dolar bütçesi bulunan özel temsilcinin 4 yıl görev yapması öngörülüyor.