Kanada resmi istatistik kurumu StatCans, 2022 yılının ilk ayında enflasyonun yüzde 5,1 arttığını duyurdu. Enflasyon nedeniyle akaryakıt, yiyecek, konut kiralama gibi bir çok sektörde fiyat artışları yaşandığı bilgisi verilirken, bu rakamın 1991 yılından beri görülen en yüksek oran olduğu belirtildi.

Kanada'da yıllık enflasyon Aralık ayında yüzde 4,8 seviyesini görerek son 31 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Ocak ayında açıklanan yüzde 5,1'lik enflasyon, Aralık ayının rekorunu da geçmiş oldu.

FİYATLAR HIZLA ARTIYOR

Kanada İstatistik Kurumu verilerine göre, marketlerdeki gıda fiyatları geçen ay yıllık 6,5 arttı.

Öte yandan enflasyona etkisi olan kalemlerden barınma maliyetleri de yüzde 6,2 oranında yükseldi.

PROTESTOLAR NEDENİYLE ENFLASYON DAHA DA YÜKSELECEK

Kanada'da 29 Ocak tarihinden beri devam eden aşı karşıtı protestolar nedeniyle Şubat ayında da enflasyon rakamlarının yükselmesi bekleniyor.

Protestocu kamyoncular, Kuzey Amerika kıtasının en işlek ve ticaret hacmi en yüksek sınır geçiş noktası olan ABD ve Kanada arasındaki Ambrassador Köprüsü'nü ablukaya almış ve 6 gün kapalı kalmasına neden olmuştu.

ABD ve Kanada'da başta otomotiv sektörü olmak üzere bir çok işletmenin durmasına neden olan protestolar nedeniyle, ülke ekonomisine 1 milyar Kanada doları zarar verildiği belirtiliyor.