Eylül ayında Kanada'da bir mahkeme, Kızılderili çocukların sosyal refah sistemi kapsamında diğer çocuklara nazaran daha dezavantajlı olduğunu belirterek 2006'dan sonra refah sistemine dahil olan her yerli çocuğu kapsayacak şekilde toplamda 31 milyar dolar ödenmesi yönünde karar verdi.

BİNLERCE İSİMSİZ MEZAR ORTAYA ÇIKTI

Hükümet başlangıçta karara itiraz edeceğini açıkladı. Ancak eski yatılı okulların bulunduğu yerlerde yKızılderili çocuklara ait olduğu bilinen 1100'den fazla isimsiz mezarın ortaya çıkarılması üzerine hükümete yönelik kamuoyu baskısı arttı.

Kamu yayıncısı CBC'ye konuşan bir kaynağa göre, tazminat miktarının artık resmi olarak açıklanması bekleniyor. Paranın yerli çocuk sosyal refah sisteminde uzun vadeli reformların finansmanında kullanılabileceği belirtiliyor.

KANADA’NIN UTANÇ TARİHİ

150 binden fazla Kızılderili çocuğun ailelerinden zorla alınarak yerleştirildiği Yatılı Kilise Okulları, 1880'lerin başında açılmış ve sonuncusu da 1997'de kapatılmıştı.

Kızılderili çocukların büyük bölümü rahip, rahibe ve diğer öğretmenler tarafından fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet ile istismara uğramıştı.

HÜKÜMETTEN RESMİ ÖZÜR GELDİ

Kanada federal hükümeti, binlerce çocuğun açlık, soğuk ve hastalık sonucu hayatını kaybettiği yatılı kilise okullarında yaşananlar için mağdurlardan resmen özür dilemişti.