Geleneksel Afrika üflemeli müzik aletlerinden "kakaki", ilk olarak Kamerun, Çad, Burkina Faso'da bugün ise orta Afrika ülkelerinin neredeyse tamamında kullanılıyor.

Sadece erkekler tarafından çalınan Kakaki, resmi karşılama törenlerinde, cuma selamlıklarında, sarayda düzenlenen törenlerde ve bayramlarda sultanlar için çalınıyor. Boyutları farklılık gösterebilen geleneksel enstrümanın uzunluğu, bazı bölgelerde 2 metre iken bazı bölgelerde 4 metreyi bulabiliyor.

Törenlerde kakakiye, djembes ve kalimba gibi diğer geleneksel üflemeli ve vurmalı enstrümanlar da eşlik ediyor.

Güney Afrika'ya ait geleneksel enstrüman "vuvuzela" gibi, kakaki de uzak mesafeden duyulabilen yüksek ses çıkararak, "gücü" ve "otoriteyi" ifade ediyor.

Afrika kıtasının çoğu bölgesinde olduğu gibi Kamerun'da da "kakaki" geleneği nesilden nesile sözlü veya işitsel olarak aktarılıyor.

"KAKAKİ SADECE BİR ENSTRÜMAN DEĞİL AYNI ZAMANDA BİR DİL"

Ngaoundare Sultanı Mohamadou Hayatou Issa'nın müzik ekibinden Bawoulo Boussa Abbaye, yaptığı açıklamada, "Kakaki sadece bir enstrüman değil aynı zamanda bir dil." dedi.

Kakakinin, sultanla melodiyle konuşma metodu olduğunu belirten Abbaye, "Kakaki ile sultanı selamlarız, merhaba deriz, nasılsınız efendim deriz, geceleyin iyi uyuyabildiniz mi, çocuklarınız nasıl, aileniz nasıl deriz." ifadelerini kullandı.

Ngaoundere Sultanı Issa için Kakaki çalan Sallaou Kadiri de "27 yıldır Kakaki üflüyorum. Daha önce Belçika, Hollanda, Almanya ve İstanbul'da düzenlenen etkinliklerde sultan için çaldım." şeklinde konuştu.

Ailesinin üç kuşaktır Kakaki çaldığını belirten Sallaou, kakaki çalmayı yine sultan için kakaki çalan dedesi ve babasından öğrendiğini sözlerine ekledi.

Kakakinin, sultana özel bir enstrüman olduğunu dile getiren Sallaou "Sadece Devlet Başkanı (Sultan) için çalıyorum." dedi.