Babası İbrahim Mbombo Njoya’nın ölümünün ardından, 10 Ekim 2021’de tahta çıkan 28 yaşındaki Kral Nabil de babası ve dedesi gibi Osmanlı geleneği “Cuma selamlığı’ kültürünü sürdürüyor.

Cuma günleri, Kamerun’un kuzeybatısında Foumban şehrinde bulunan sarayının karşısındaki "Merkez Cami'de" Cuma namazını kılan Kral Nabil, camiden sarayına halkını selamlayarak dönüyor.

Bölgede yaşayan 2 milyon Bamun’un kralı olan Nabil, “Cuma selamlığı” merasiminde, halkın dertlerini ve şikayetlerini dinliyor.

Namazın ardından sarayda devam eden “Cuma selamlığı” merasiminde askerler ve yerel yöneticilerin yanı sıra halk, Kral Nabil’in önünde resmigeçitte bulunuyor.

Geleneksel enstrümanlar ve atlar ile kralın huzurunda gerçekleştirilen gösterinin ardından dini liderin duası ile “Cuma selamlığı” töreni son buluyor.

“BAMUN KRALLARI ‘CUMA SELAMLIĞI’ GELENEĞİNİ OSMANLI KÜLTÜRÜNDEN ALMIŞTIR”

Kamerunlu Sosyolog Muhammed Pagna, ülkesindeki Osmanlı izleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Yedi asır önce kurulmuş Bamun Krallığının 1905-1910'da İslamiyet'i seçtiğini anımsatan Pagna, Bamun halkının yüzde 85’nin Müslüman olduğunu bildirdi.

İslamiyet'in Kamerun’a Osmanlılar sayesinde Müslüman olan Nijeryalı Müslümanlar tarafından taşındığını belirten Pagna, Bamun halkının ve krallarının Osmanlı kültüründen çok fazla etkilendiğine vurguda bulundu.

Pagna, “Bamun kralları "cuma selamlığı" geleneğini Osmanlı kültüründen olduğu gibi almıştır." dedi.

Osmanlı kültürünün Bamun krallarını farklı konularda da etkilediğini anlatan Pagna, Bamun krallarının namaz kıldıkları camilerde de Osmanlı kültüründe olduğu gibi “kral kapısı” inşa ettirdiğini ifade etti.

“İSLAM BU BÖLGELERDE İRŞAD VE İKNA YOLUYLA BENİMSENDİ"

Türkiye'nin Yaounde Büyükelçiliği Din Hizmetleri Koordinatörü Yasin Yavuz, İslam'ın Kamerun'a daha önce vilayeti olduğu Nijerya üzerinden geldiği bildirdi.

İslam'ın sahra bölgesinde hızla yayıldığını ancak Kamerun gibi dağlık ve ormanlık bölgelerde nispeten daha yavaş ilerlediğinin altını çizen Yavuz, Osmanlı Devleti'nin bölgeye İslam'ın yanı sıra kültürünü de taşıdığını söyledi.

Kamerun’da yerel yöneticiler adı verilen sultanlar ve kralların Osmanlı halifesine bağlılıklarından dolayı, Osmanlı kültüründen ziyadesiyle etkilendiğini belirten Yavuz, "İslam bu bölgelerde kılıç ile değil, irşad ve ikna yolları ile benimsendiğinden imamlar cuma hutbelerini kılıç ile değil asa ile okurlar” dedi.

OSMANLI'DA CUMA SELAMLIĞI

Osmanlı döneminde hükümdar Cuma namazını genellikle bulunduğu yerdeki camilerden birinde halkla birlikte kılar ve sonrasında “Cuma selamlığı” ya da “selamlık” adı verilen merasimle sarayına dönerdi.

Cuma selamlığı merasiminde hükümdar kendisine eşlik eden devlet erkanı ile beraber, halkı selamlar, onların derdini dinlerdi.