2013'ten buyana Kamerun'un Uzak Kuzey Bölgesi'ndeki toplulukların Boko Haram'ın saldırılarına maruz kaldığı belirtiliyor.

Mayo-Tsanaga, Mayo-Sava ve Logone-et-Chari adlı bölgeler örgütün en çok faaliyet gösterdiği yer olarak ortaya çıkıyor. Analistler örgütün son dönem içinde Çad Gölü çevresinde de bu tür faaliyetlerinin olduğu iddia edilse de, Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü (ISS) ve Association Sembe tarafından Kuzey ve Uzak Kuzey bölgelerinde yapılan araştırmalara göre Boko Haram dışındaki diğer gruplar giderek daha fazla insan kaçırıyor. Failler arasında ise Kamerunlular, Nijeryalılar, Nijerliler ve Çadlılardan oluşan suç çeteleri yer alıyor.

Gittikçe yayılan çocuk kaçırma olaylarında aileler güvenlik güçlerine çocuklarını geri alma karşılığında fidye istediğini söylemiyor. Bunda en büyük etken ise çocuklarının öldürüleceğinden korkmaları. Aileler çocuklarını kaçıranlarla kendileri pazarlığa girmeyi tercih ediyor.

Toplulukların erişilebilir olduğu kurak mevsimlerde adam kaçırma olayları daha sık görülüyor. Saldırılar genellikle gece geç saatlerde meydana gelir. Yaklaşık dört ila 10 kişiden oluşan silahlı gruplar evlere baskın yapıyor, bazen sakinleri direnmekten caydırmak için havaya ateş ediyor. Birçok kurban sınırdan Nijerya, Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne götürülüyor ya da Kamerun'daki sığınaklarda tutuluyor.

Adam kaçırma olaylarında Boko Haram'ın etkili olduğu yerlerde diğer gruplar faaliyet gösteremiyor ama örgütün etkin olmadığı yerleri diğer yeni gruplar sahiplenmiş durumda. Bu yeni gruplar Boko Haram'ın taktiğini kullanıyor ve teknolojinin tüm imkanlarından faydalanarak takip edilip yakalanma ihtimalini de en aza indirgiyorlar.

Devlet yetkilileri adam kaçırmalara karşı önlem almaya çalışsa da sadece büyük şehirlerde güvenliği sağlarken kırsal alanda hiçbir koruna sağlayamamaktalar.

Adam kaçırma ağlarındaki artış, Kamerun'un güvenlik durumunun daha da yozlaşmasına neden oluyor. Bu gruplar ne kadar çok para kazanırsa, o kadar güçlü hale geliyor ve daha fazla yüksek profilli saldırı düzenleme potansiyeline sahip oluyorlar. Adam kaçırmanın kazançlı doğası, çetelere yeni üyeler çekiyor ve onların kendilerini daha iyi donatmalarını sağlıyor.

Adam kaçırmalar, halihazırda yoksulluktan ve iklim değişikliğinin etkilerinden muzdarip sınır topluluklarında anlatılmaz zorluklara neden oluyor. Köylüler birbirlerinden daha fazla şüphelenir hale geldikçe, güvensizlik toplum yaşamını da parçalar hale geliyor.