Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde ve Elbistan ilçesinde yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bu depremlerin Marmara depremini tetikleyeceğine yönelik söylentiler çıktı.

Sosyal medyada yayılan iddialara AFAD ve uzman isimlerden yanıt geldi.

AFAD'dan iddialara yanıt

AFAD'dan sosyal medyada ortaya atılan büyük Marmara depremine ilişkin iddiaları “Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda kasıtlı ya da kasıtsız olarak paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem arz etmektedir.” sözleriyle yalanladı.

MARMARA’DA DEPREM Mİ OLACAK?

Uzmanlar, depremin olacağı gün ve saatle ilgili önceden tahmin yapmanın imkansız olduğunu, deprem olması beklenen bölgelerin tespit edilebileceğini ama depremin zamanının önceden tespit edilemeyeceğini bir kez daha yinelediler.

Uzmanların açıklamalarına göre, kırılması beklenen ve kırıldığında başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi illerinde büyük hasara yol açması tahmin edilen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi'ndeki uzantısının ne zaman kırılacağı konusunda her hangi bir bilgi bulunmuyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin fay hattı ile Marmara Denizi'nden geçen fay hattının da bağlantısı yok.

Buna bağlı olarak "Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin Marmara depremini tetikleyeceği iddiası doğru değil.

Prof. Dr. Zeki Gündüz, konuya ilişkin "Kahramanmaraş’ta 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem sonrası "Acaba beklenen İstanbul depremini tetikler mi?" sorusuna Prof. Dr. Zeki Gündüz, "İkisi farklı fay hattı üzerinde iller. Bu yüzden olası İstanbul depremini etkileyebileceği pek mümkün değil" şeklinde iddialara son noktayı koydu.

Hasarlı binalar ile ilgili de uyarılarda bulunan Gündüz, şöyle konuştu:

“Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen bir depremin İstanbul’u etkilemesi pek mümkün değil tabi ki. Ayrı bir fay hattı üzerinde. Fakat sonuç itibariyle İstanbul’daki binalarımız da aynı riski maalesef taşımaktadır. Yapı stokumuz oldukça eski."