Müslümanlar, 11 ay boyunca Ramazan'ın gelmesini, Ramazan'a ulaştıktan itibaren de Allâh-u Teâlâ'nın Kadr suresinde "bin aydan daha hayırlı" olduğuna dair müjde verdiği Kadir gecesini beklemeye başlıyor.

Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başladığı Kadir Gecesi, "Sema kapılarının sonuna kadar açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği gece" olduğuna inanılıyor.

Kadir Gecesi'nin tam olarak hangi gece olduğu bilinmese de, alimlerin ittifakla görüş bildirdiği üzere her Ramazan ayının 27. Gecesi, Kadir Gecesi'ne denk geleceği ümidiyle daha yoğun ibadetlerle geçiriliyor. Kadir Gecesi 2022 yılının Ramazan ayında, 27 Nisan Çarşamba gecesine denk geliyor.

KADİR GECESİ NEDEN GİZLİ BIRAKILDI?

Allâh-u Teâlâ'nın bin aydan daha hayırlı olduğunu belirttiği Kadir Gecesi'nin kesin olan feyz ve mağfiretine güvenlierek sadece o gece yoğun bir şekilde ibadet edilerek, diğer günler önemsizleşeceği için Kadir Gecesi'nin tarihi kesin olarak bildirilmemiştir.

Kadir Gecesi'nin tarihi ile ilgili Hz. Muhammed'in (S.A.V) hadislerinde ipuçları olsa da, Peygamber Efendimiz özellikle Ramazan ayının son 10 gününde aramayı tavsiye etmiştir.

KADİR GECESİ NASIL DUA ETMELİ?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) Kadir Gecesi ile ilgili olarak, "Bu ayda öyle bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir" demiştir.

Hz. Muhammed (S.A.V) Kadir Gecesi ile ilgili, "faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah’tan umarak Kadir gecesini güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağı" müjdelemiş ve dua olarak "Allah'ım sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla" denmesini istemiştir.

Hz. Muhammed'in (S.A.V) edilmesini istediği duanın Arapça okunuşu, "Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni" olarak bilinmektedir.