Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Nureddin El-Beheiri'nin savunma komitesi için düzenlediği basın toplantısında konuşan eşi Avukat Saida El-Akrimi, “Onu suçlu gösterecek ithamlar uydurmak için 19 gündür uğraşıyorlar” dedi. El-Akrimi, “Cumhurbaşkanı Kays Said tüm konuşmalarında Al- Beheiri'yi şeytanlaştıracak şekilde hedef aldı” İfadelerini kullandı.

SAHTE VATANDAŞLIK BELGESİ SUÇLAMASI

Tunus İçişleri Bakanı, 3 Ocak2022’de 63 yaşındaki Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Nureddin El-Beheiri ve İçişleri Bakanlığı'nın eski yetkilisi Fethi El-Baldi'nin Suriyeli bir mülteci ve eşi için Tunus seyahat ve vatandaşlık belgesini yasadışı bir yöntemle sağladıkları gerekçesiyle 'terör şüphesi' suçlamasıyla ev hapsine alındığını duyurdu.

Saida El-Akrimi, El Beheiri'nin suikastını tahmin ettiğini ve olaylar yaşanmadan önce bunun hakkında yazdığını belirterek, Tunus Devlet Başkanı Kays Said'i, İçişleri Bakanı Tevfik Sharaf al-Din'i ve el- Beheiri'nin kaçırılmasını planlayanları sağlığının bozulmasından sorumlu tuttu.

Al-Akrimi, Al-Beheiri'nin sağlık durumunun kırılgan ve her an tehlike arz edebilir olduğuna dikkat çekti.

DEVLET BAŞKANI SAİD’E ÖZÜR DİLEMESİ İÇİN ÇAĞRI

Tunus dernekleri ve örgütleri, geçen hafta devrimi anma toplantıları sırasında göstericilere ve gazetecilere yönelik saldırılar nedeniyle Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'den özür dilemesi çağrısında bulundu.

Ulusal Gazeteciler Sendikası, Tunus Demokratik Kadınlar Derneği ve Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu’nun katıldığı açıklamada, alınan güvenlik önlemleri eleştirildi.

Gazeteciler Sendikası başkanı Muhammed Yassin Al-Celassi, düzenlediği basın toplantısında, güvenlik tepkisini acımasız ve şiddetli olarak nitelendirerek Said'den özür dilemesini istediklerini söyledi.

Gazeteciler ve fotoğrafçılar da dahil olmak üzere düzinelerce göstericinin ihlal edildiğine ve tutuklandığına dikkat çekti Al-Celassi, yaşananların sadece şiddetli bir saldırı değil, göstericileri gösteri hakkından yoksun bırakmaya yönelik açık bir siyasi karar olduğunu kaydetti.

Al-Celassi, cumhurbaşkanına 'hak ve özgürlükleri garanti altına alma konusundaki taahhütlerine saygı duyması' çağrısında bulundu.

6 GÖSTERİCİ MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ

Tunus'taki güvenlik yetkilileri, aralarında Dignity Coalition bloğunun liderinin de bulunduğu 6 protestocuyu Cuma günü düzenlenen gösterilere katıldıkları gerekçesiyle mahkemeye sevk etti.

Söz konusu protestolar, “Darbeye Karşı Yurttaşlar” girişimi olarak Ennahda, Demokratik Akım, Ettakatol, Cumhuriyetçi Parti ve çeşitli işçi derneklerinin cumhurbaşkanının eylemlerine karşı gösteri yapma çağrılarından sonra meydana geldi.