ABD Başkanı Joe Biden, emekli olmaya karar veren Yüksek Mahkeme Yargıcı Stephen Breyer yerine siyahi bir kadını aday göstereceğini açıkladı.

Yargıç Stephen Breyer'in emeklilik talebini kendisine bugün ilettiğini söyleyen Biden, görüşme sonrasında Breyer ile birlikte bir basın açıklaması yaptı.

Stephen Breyer'e teşekkür eden Joe Biden, Amerika'nın bölündüğü bir dönemde, Breyer'in "model bir kamu görevlisi" olduğunu ifade etti.

Yüksek Mahkeme'ye önereceği yargıç adayı ile ilgili soruya yanıt veren Biden, adaylık kampanyasında verdiği sözü tutacağının altını çizdi. Atayacağı kişiye Şubat ayı bitmeden karar vereceğini söyleyen ABD başkanı, "Breyer'ın yerine aday göstereceğim kişi ABD tarihinde bu göreve aday gösterilen ilk siyahi kadın olacak. Bunu yapmanın zamanı geldi geçiyor. Adaylık kampanyamda bunun sözünü vermiştim ve dediklerimi harfiyen yerine getireceğim" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

BİDEN'İN SÖZÜNÜ TUTACAĞINI PSAKİ DE SÖYLEMİŞTİ

Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jen Psaki, Biden'in adayının kim olacağına dair yöneltilen soruya "Biden, daha önce defalarca siyahi bir kadını Yüksek Mahkeme yargıçlığına aday gösterme niyetini dile getirdi ve bu sözüne sadık" yanıtını verdi.

Joe Biden'in göstereceği adayın ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris olduğuna yönelik iddialara da yanıt veren Psaki, "Biden'ın daha önce söylediği gibi, yeniden aday olmaya niyeti var ve başkan yardımcısı adayı yine Harris olacak" açıklamasını yaptı.

ABD Yüksek Mahkemesinin 9 yargıcından biri olan liberal Stephen Breyer'ın 83 yaşında emekli olacağı açıklanmıştı. Stephen Breyer'ın emekli olmasıyla birlikte, Joe Biden ilk Yüksek Mahkeme yargıcı adayını seçecek.

ABD Başkanı Biden'in göstereceği adayın yüksek mahkemenin dengesini nasıl değiştireceği merak ediliyor. Şu anda Yüksek Mahkeme 6 "muhafazakar", 3 "liberal" yargıçtan oluşuyor.