TOKYO (AA) - Doğu Asya komşuları Japonya ve Filipinler güvenlik, enerji ve altyapı alanlarından ikili iş birliğinin artırılmasında anlaştı.

Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu kapsamında New York'ta bulunan Japonya Başbakanı Kişida Fumio temaslarını sürdürüyor.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile BM Genel Kurulu marjında buluşan Japon Başbakan, ikili ve bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Japonya Dışişleri Bakanlığına göre liderler, iki ülkenin güvenlik, enerji ve altyapı alanlarından ikili iş birliğinin artırılması mutabakatına vardı.

Doğu ve Güney Çin Denizi'ne ilişkin bölgesel sorunları ele alan iki lider, Çin'in bölgedeki 'ekonomik baskılarına' karşı da fikir alışverişinde bulundu.

Görüşmede, Marcos Jr.'ın yakın bir tarihte Japonya'ya ziyaretinin programlanmasına yönelik taraf hükümetlerin hazırlık yapmasında da karar kılındı.

Bölgede 'ekonomik baskı' terimi, Pekin yönetiminin, muhatap ülkelere taviz verdirmek için endüstriyel sübvansiyonları kullanmak olarak tanımlanıyor.

Görüşme, haziran sonu Filipinler'de göreve gelen Marcos ile Ekim 2021'de başbakanlığı üstlenen Kişida arasında ilk görüşme olarak kayda geçti.