Okinawa'da konuşlanan ABD üslerinin sayısının azaltılması için çağrı yapan ve yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüş, ABD'ye ait Kadena Hava Üssü yakınlarında sona erdi.

İkinci Dünya Savaşında 200.000 kişinin ölümüne sahne olarak tarihte kanlı bir yer edinen Okinawa, savaştan sonra yaklaşık otuz yıl boyunca ABD kontrolü altındaydı.

Okinawa Valisi Denny Tamaki, 27 yıllık Amerikan yönetiminden sonra Japonya'ya dönüşünün 50. yıldönümünü kutlarken, Japonya merkezi hükümetini, güney ada grubundaki ABD askeri varlığını azaltmak için daha fazlasını yapmaya çağırdı.

Tamaki, Okinawa'nın II. Dünya Savaşı'nın yıkımından ve 15 Mayıs 1972'de Japonya'ya devriyle sona eren yaklaşık otuz yıllık ABD yönetiminden bu yana, uzun bir yol kat edildiğini. Ancak adanın istihdam ve refahının henüz tam anlamıyla çözüm bulunamadığına işaret etti.

HÜKÜMET ÇABA GÖSTERMEYİ TAHHÜT ETTİ

Japon Başbakan Fumio Kishida, Okinawa'nın endişelerini ciddiye aldığını ve adalarda ABD askeri varlığını tamamen kaldırılmasa da önemli ölçüde azaltılmaya çalışılacağını söyledi.

HALK ABD’LİLERİN VARLIĞINDAN RAHATSIZ

Okinawa yetkilileri ve sakinleri, ABD üsleri nedeniyle Okinawa'nın gürültü, kirlilik, kazalar ve Amerikan askerlerinin sorumsuz hareketleri gibi problemlerle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

ABD ordusu, adayı, Pasifik’te Rusya ve komünizmi caydırmak amacıyla 1972 yılına kadar elinde tuttu.1972’de Japon anakarasında istenmeyen ABD üslerinin de Okinawa adasına taşınmasıyla ada sakinlerinin yükü daha da arttı.

Birçok Okinawalı, adaların Japonya'ya devredilişinin ekonomiyi ve insan hakları durumunu iyileştireceğini ummuştu. Okinawa'daki ABD üslerinin Japonya genelindeki oranı, 1972'de yüzde 58,7 iken, bugün yüzde 70,6.

ABD'nin yaklaşık 85 askeri üssünün Japonya genelinde konuşlandığı biliniyor.

Japonya yüzölçümünün yüzde 0,6'sını oluşturan Okinawa, ülke genelinde ABD askeri tesislerinin toplam arazi alanlarının yüzde 70,6'sına ev sahipliği yapıyor.

Bugün, Okinawa'nın ortalama hane geliri, Japonya'nın 47 şehri arasında en düşük ve işsizlik oranı en yüksek olanı.

Ada Valisi Tamaki geçtiğimiz günlerde, ABD ordusu tarafından üs olarak kullanılan alanların farklı bir alanda istihdam edilmesi halinde, adanın şu anda üslerden elde ettiğinden üç kat daha fazla gelir sağlayacağını söyledi.