Japonya'nın Okinawa adasında bulunan ABD üslerinin varlığı uzun zamandır dünya gündemindeki yerini koruyor.

Adadaki üslerin yoğunluğu ise ada halkını huzursuz ediyor.

"OKİNAWA SAVAŞ ALANINA DÖNER"

Çin, Japonya’yı Okinawa adasını ABD üssüne çevirmekle suçluyor ve adayı bölgeyi savaş alanına çevirmek için kullanılacağına işaret ediyor.

Japonya’da iktidar olan Liberal Demokrat Parti ise Çin’e karşı soğuk bir politika yürütüyor. Bu politikalar da ABD üslerinin adada daha fazla artmasının önünü açıyor. Bu durum da Japonya’nın bu turistik adasında halkı ABD üslerinin yoğunluğuna karşı protesto gösterilerine itiyor.

JAPONYA GÜVENLİK İÇİN QUAD DEDİ AMA

Çin'in Tayvan üzerine poltikaları ve Japonya'ya açık bir tehdit olarak algılanması sonucu temelleri 2004 yılında atılan ABD, Avusturalya ve Hindistan'ın da üye olduğu Dörtlü Güvenlik Diyaloğu'na (QUAD) üye oldu. Bölgede ki Çin egemenliğine karşı güç kazanmak isteyen Japonya zaman içinde Okinawa'da ki ABD üslerini arttırdı. ABD üslerindeki bu artış ise Japonya'nın askeri anlamda dışarıya bağımlı olmasının bir sonucu görülüyor.

ÇİN'E PROVAKASYON SUÇLAMASI

ABD'nin Okinawa adasındaki üslerini arttıması ada halkı tarafından dönem dönem protesto edildi. Japon hükümeti bu eylemlerde Çin'den gelen bazı sosyal medya figürlerine atıfta bulunarak protestoların yapılmasına zemin hazırladığı suçlamasında bulundu.

Bu suçlamalar adada ki halkın ABD üslerinin azaltılmasına yönelik protestolarından sonra geldi.

Gösterilerin artması ise Japonya Başbakanı Kişida Fumio'yu Okinawa'da ABD'nin askeri üs yükünün azaltılması için kararlılık göstereceklerine dair
açıklama yapmaya itti. Başbakan Fumio'nun bu açıklamasını ise Okinawa'nın Ginowan ilçesindeki ABD'nin Deniz Piyadelerine (MCAS) ait olan Futenma Hava Üssü'nde yaptı. Yapılan bu açıklama ile Japonya'nın bölge güvenliği için imza attığı QUAD'a çok da fazla güvenmediği şeklinde yorumlandı.