TOKYO (AA) - Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun, İkinci Dünya Savaşı'nda mazisi nedeniyle tartışmalı görülen Yasukuni Tapınağı'na törensel bağışta bulunduğu bildirildi.

Başkent Tokyo'nun Kudankita bölgesindeki Şinto tapınağında başlayan sonbahar festivali kapsamında, Başbakan Kişida'nın makamı adına 'Masakaki çiçeği' gönderildi.

Kyodo ajansına göre, Başbakanlığa yakın kaynaklar, 19 Ekim'e kadar sürecek sonbahar festivali kapsamında Kişida'nın tapınağı resmen ziyaret etmeyi planlamadığını belirtti.

Devlet yetkililerin tapınağa resmi ziyaret ve bağışları, komşu ülkeler Çin ve Güney Kore'den sert tepkiler çekebiliyor.

Türkiye, Gazze Şeridi'ne en çok yardım ulaştıran ikinci ülke Türkiye, Gazze Şeridi'ne en çok yardım ulaştıran ikinci ülke

- Son olarak Abe gitmişti

Başbakan sıfatıyla tapınağı en son aralık 2013'te Abe Şinzo'nun ziyaret ettiği biliniyor. 2012-2020'deki göreviyle 'en uzun süreli başbakan' Abe, geçen yıl uğradığı suikastta ölmüştü.

Pekin ve Seul'den sert tepkiyle karşılaşan Abe'nin 2013'teki ziyaretine, Japonya'nın müttefiki ABD'den 'komşularla gerilimi artırabileceği nedeniyle hayal kırıklığı' yorumu yapılmıştı.

- Savaş mazisi

İlk olarak 1869'da inşa edilen tapınağın, İkinci Dünya Savaşı'nda ölen 2,5 milyon kişinin anısını onurlandırdığı biliniyor.

Tapınak keşişlerinin 14 savaş suçlusunu 1978 yılında 'kutsal' kabul etmesi nedeniyle Yasukuni, tartışmalı statüsünü koruyor.

Komşu ülkeler nezdinde 'Japonya'nın geçmiş militarizminin sembolü' olarak görülen tarihi tapınak, savaş ölülerinin anılması amacıyla ziyaretçi akınına uğruyor.