Japon otomotiv devi Toyota Motor, Japonya'daki tesislerinde üretimi durdurma kararı aldı.

Toyota, otomobil parçalarının temini konusunda sıkıntısının yaşandığı gerekçesiyle, ülkedeki 11 tesisindeki üretimi geçici olarak durdurma kararı aldı.

Küresel salgındaki artış eğiliminin sürdüğü ülkelerde yedek parça fabrikalarının işletilememesi ile küresel yarı iletken çip tedarik sıkıntısı üretici firmaları zor duruma düşürdü.

MONTAJ BANTLARI BİR SÜRE ÇALIŞMAYACAK

Toyota'dan yapılan açıklamaya göre, firma Japonya genelindeki 11 tesisinde 19 montaj bandını 1 Şubat 2022'ye kadar durduracak.

Parça tedarik sıkıntısı kaynaklı uygulamanın Corolla, Prius ve Land Cruiser modelleri dahil toplamda 94 bin aracın imalatını geciktireceği kaydedildi.

Toyota bünyesindeki Daihatsu Motor da bu süre zarfında bazı tesislerindeki çalışmaları durdurma kararı aldığını açıkladı.

2022 İMALAT HEDEFİ YÜZDE 22 ARTTI

Toyota'nın daha önce Nisan 2022'de başlayacak mali yıl boyunca küresel bazda rekor sayıda araç üretimi hedeflediği bildirilmişti.

Kyodo ajansının Toyota Motor firma kaynaklarına dayandırdığı habere göre Toyota, yeni mali yılda küresel olarak yeni rekor üretim planladığı kaydedilmişti.

Buna göre Japon firmasının küresel imalat hedefini yüzde 22 artırarak Nisan'da başlayacak 2022 mali yılında 11 milyon araç üretmeyi amaçladığı belirtilmişti.

SALGINI NETKİSİNİN GEÇMESİ BEKLENİYOR

Toyota bu hedefin, salgında yaşanan fabrika durdurmaları ile yarı iletken tedarik açığının normale dönmesi sonrası gerçekleşmesini bekliyor.

Mart 2022'de sona erecek 2021 mali yılı kapsamlı ilk planlamada 9,3 milyon araç üretimi planlayan Toyota, söz konusu durdurma ve açıklar sonrası mali yıl içerisinde bu hedefini 9 milyonun altına indirdiğini duyurmuştu.