Rusya Dışişleri Bakanlığı Avrupa Müdürü Alexei Paramonov Ria Novosti Ajansı'na verdiği röportajta, İtalya'nın Rusya'ya uyguladığı yeni yaptırımların "geri dönülmez sonuçları" olacağını ve İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini'nin pandemi döneminde Rusya'dan yardım talep ettiğini ancak şimdi "Rusya karşıtı şahinlerden" biri olduğunu söylemişti.

Alexei'nin bu sözleri İtalya'da epkiyle karşılandı. İtalya Başbakanı Mario Draghi konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Rus hükümetinin saldırganlığına maruz kalan Bakan Guerini'ye dayanışmamı ifade etmek istiyorum. Ukrayna’nın işgali ile İtalya’daki salgın dönemiyle arasındaki karşılaştırma nefret dolu ve kabul edilemez" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanlığı tarafından da bir yazılı açıklama yayınlandı. Bakanlığın açıklamasında, "İtalya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanlığı Avrupa Müdürü Alexei Paramonov'un, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların 'geri dönülmez sonuçları' olacağı yönündeki tehditkar açıklamalarını kesin olarak reddediyor ve Rusya Federasyonu’nu sert şekilde kınadığımız Ukrayna’daki yasa dışı ve vahşi saldırganlığını kesmeye çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Savunma Bakanı Lorenzo Guerini, Rusya'dan kendisine yönelik tepkinin "propaganda" olduğunu belirtti.

İtalya'da bulunan bir çok siyasetçi Guerini'ye destek veren mesajlar paylaştı.