İtalya'nın Atina ve Berlin büyükelçiliklerinde görevli diplomatların yanı sıra Barselona'daki diplomatik temsilciliği ve ülke içinde bazı kurumları hedef alan şiddet eylemlerinin arkasında, cezaevinde açlık grevi yapan anarşist mahkuma destek olduğu belirtildi.

İtalyan basınındaki haberlerde, yurt içinde ve dışında İtalyan devlet kurumlarına yönelik şiddet eylemlerinin, cezaevinde sıkı tecrit altında tutulan anarşist Alfredo Cospito'nun koşullarını protesto için yapıldığı kaydedildi. Söz konusu hadiselerde olay yerinde "Cospito'ya özgürlük" mesajına rastlandığı aktarıldı.

Karıştığı farklı hadiselerde devletin güvenliğine kastetmek suçlamasıyla aldığı ömür boyu mahkumiyet nedeniyle 10 yıldır cezaevinde olan Cospito'nun, Mayıs 2022'den beri kamuoyunda "41bis" adıyla bilinen yasa çerçevesinde sıkı tecrit altında tutulmasını protesto için 100 gündür açlık grevi yaptığı ifade edildi.

Ulusal basında, Cospito'nun cezaevi koşullarının sıkılaştırılması kararının, diğer anarşistlerle olan mektuplaşmaları ve bazı dergilerde yazılarının yayımlanması gerekçesine dayandığı belirtildi.

Repubblica gazetesinin haberine göre de yerel sağlık makamlarının onayıyla açlık grevi nedeniyle durumu ağırlaşan Cospito, bugün Sassari'deki cezaevinden Milano'daki cezaevine nakledilecek.

Bugün yapılacak Bakanlar Kurulu'nda da Cospito hadisesinin değerlendirileceği bildirildi.

Roma Cumhuriyet Başsavcılığının terör suçlamasıyla diplomatik misyonlara yönelik şiddet eylemleri için soruşturma başlattığı kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

İtalya Dışişleri Bakanlığı, 28 Ocak'ta İspanya'nın Barselona kentindeki İtalyan Başkonsolosluğunun girişinin tahrip edildiği, Almanya'nın başkenti Berlin'deki Büyükelçilikte görevli İtalyan diplomatının aracının kundaklandığını açıklamıştı.

Berlin'dekine benzer bir hadise, 3 Aralık 2022'de Yunanistan'ın başkenti Atina’daki İtalyan Büyükelçiliği başkatibinin aracının ateşe verilmesiyle de yaşanmıştı.

Ayrıca Livorno kenti merkezli "Il Tirreno" gazetesi editörüne de yine Cospito'nun durumuyla alakalı içinde mermi ve tehdit mesajları olan bir mektup yollanmıştı.

Diplomatik misyonlara yönelik eylemlerin dışında başkent Roma'nın bazı semtlerinde ve Trento, Torino, Cenova gibi kentlerde "Cospito'ya özgürlük" sloganıyla küçük anarşist gruplar, protesto yürüyüşü yapmış, bazı kentlerde polis ile göstericiler arasında arbede çıkmıştı.

Başbakanlıktan söz konusu hadiselere ilişkin dün yapılan açıklamada da bu tür eylemlerin devleti yıldırmayacağı ve devletin terör eylemlerinden sorumlu olanların cezaevi koşulları konusunda pazarlık yapmayacağı belirtilmişti.