İtalya'da azalan yağışlar ve son dönemdeki yüksek hava sıcaklıkları sebebiyle henüz haziran ortasında baş gösteren kuraklık, özellikle tarımsal üretimde sulama da dahil olmak üzere pek çok alanda yazın geri kalanı için ciddi endişe kaynağı oldu.

Kuzeyden güneye uzanan coğrafi yapısı itibarıyla, genelde güneydeki bölgeleri kuraklık sıkıntısı çeken İtalya'da bu yıl, kuraklığın özellikle güneye göre daha çok yağış alan ve daha çok su kaynağı olan kuzey bölgelerinde baş göstermesi alarm zillerinin daha kuvvetli çalmasına yol açtı.

Kuzeydeki Alp Dağları’ndan doğup, doğuda Adriyatik Denizi’ne dökülen ülkenin tarımsal üretiminin ana damarlarından olan en büyük ırmağı Po'da su seviyesinin son 70 yılın en düşük düzeyine inmesi ve tatlı su kaynağı olan göllerde suların çekilmesi ülke gündemindeki yerini koruyor.

Bazı bölgelerin kuraklıkla mücadele için tedbirler aldığı ve acil durum ilan etmeye hazırlandığı İtalya'da, kuraklık meselesini yakından takip eden uzmanlar, değerlendirmelerde bulundu.

İtalya Ziraatçılar Derneği (Coldiretti) Ekonomik İşler Sorumlusu Lorenzo Bazzana, durumun son derece kötü olduğunu belirterek, "Su eksikliği nedeniyle durum çok kötü. Su eksikliği, sıcak havaların görüldüğü bu dönemle bağlantılı. Havalar çok sıcak, henüz haziran sonundayız ve daha sulama sezonunun da başlarındayız. Haziran bitecek, ardından temmuz ve ağustos var. Yani önümüzde çok önemli ve çok sıcak aylar var, endişemiz tamamen bununla alakalı." dedi.

Bazzana, kuraklığın etkileri konusunda, "Bir tahminde bulunmak zor. İtalya’nın aldığı yağış oranında yüzde 50'lik bir düşüş var. Çok yüksek sıcaklıklar var bu dönemde. Sadece bu hafta 40 derece civarında özelikle güney ve hatta kuzeyde de." değerlendirmesinde bulundu.