Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşta Kiev yönetimine yapılmak istenen silah yardımı çeşitli engellere takılırken, İsviçre’den yeni bir açıklama geldi.

Kiev’e İsviçre yapımı savaş malzemesi göndermek isteyen Almanya, İtalya ve Danimarka’nın talebini daha önce geri çeviren Bern yönetimi, iki ülkeye olumlu yanıt verdi.

Tarafsızlık politikası gereği savaş halindeki bir ülkeye silah ve mühimmat ihracatını yasaklayan İsviçre, Almanya ve İtalya’ya uyguladığı vetoyu kaldırdı.

İki ülkenin İsviçre yapımı savaş malzemelerini Ukrayna’ya göndermek için yaptığı başvuruyu bir kez daha değerlendiren İsviçre, bu kez olumlu yanıt verdi.

TARAFSIZLIK YASASI GEREĞİ

Euronews’te yer alana habere göre, Almanya ve İtalya’nın İsviçreli şirketlere yaptığı başvuruyu inceleyen hükümet, Ukrayna’ya yapılması planlanan askeri teçhizat ve parça sevkiyatına onay verdi.

İsviçre hükümeti, Almanya’nın ardından önceki gün de Danimarka'nın Ukrayna’ya silah gönderme talebini geri çevirmişti.

Savaş halindeki bir ülkeye askeri malzeme ihracatını yasaklayan İsviçre “tarafsızlık yasasını” gerekçe gösteren hükümet, İsviçre yapımı 22 zırhlı personel taşıyıcının Kiev’e gönderilmesine karşı çıkmıştı.

SİLAH SATIŞINDA İZİN ŞARTI

İsviçre, bu talepleri tarafsızlık politikası gerekçesiyle reddederken, İsviçre’nin kendi ürettiği silahları satın alan ülkelerin onları yeniden ihraç etmek için izin istemesini şart koştuğu biliniyor.

İsviçre geçtiğimiz nisan ayında, Almanya'nın Ukrayna'ya uçaksavar tanklarda kullanılan İsviçre yapımı mühimmatın gönderilmesi talebine onay vermemişti.

Ayrıca Polonya’nın Ukrayna’ya yönelik İsviçre üretimi silah gönderme talebini de reddetmişti.

Öte yandan İsviçre, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında, Avrupa Birliği (AB) tarafından Moskova yönetimine karşı alınan yaptırım kararlarını kabul etmişti.