İsveç Parlamentosuna sunulan 43 sayfalık inceleme, NATO’ya katılmanın askeri açıdan caydırıcı bir rol oynayacağı sonucuna vararak komşu ülke Finlandiya ile koordinasyonun önemini vurguladı.

Finlandiya liderlerinin NATO’ya üyeliğini onaylamalarının ardından, İsveçli politikacılar ittifaka katılmanın “Avrupa'nın kuzeyinde caydırıcı bir etkisi” olacağını bildirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde yaptığı açıklamada, İsveç güvenlik politikasının tüm pencerelerden incelenmesi sonucu, NATO üyeliğinin dengeleyici bir etkisi olacağı ve Baltık denizi çevresindeki ülkelere fayda sağlayacağı sonucuna varıldığını söyledi.

Linde, güvenlikle ilgili hazırlanan parlamento raporunu sunarken gazetecilere verdiği demeçte, “İsveç'in NATO üyeliği askeri çatışma eşiğini yükseltecek ve bu nedenle kuzey Avrupa'da çatışmayı önleyici bir etkiye sahip olacaktır.” açıklamasını yaptı.

Raporda herhangi bir önerisi yer almayan İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, “İsveç NATO üyeliğine başvurmayı seçerse, Rusya'dan tepki alma riski var” dedi. Hultqvist konuşmasına, “Böyle bir durumda, herhangi bir karşı tepkiyle yüzleşmeye hazır olacağız.” şeklinde devam etti.

Hazırlanan rapor, hükümetin NATO kararını açıklayacağı 16 Mayıs Pazartesi günü için önemli bir temel oluşturacak.

Başbakan Magdalena Andersson'ın resmi başvuru kararının alınması için özel bir kabine toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

İskandinav ülkesi NATO'ya resmi olarak katılırsa, 200 yıldan fazla süredir devam eden tarafsızlık siyasetini sona erdirecek.

“BÖLGENİN İSTİKRARINA ZARAR VERİR”

Perşembe günü Rusya Dışişleri Bakanlığı, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının 'Rusya-Finlandiya ilişkilerine olduğu kadar Kuzey Avrupa'da istikrar ve güvenliğe de ciddi zarar vereceğini' söyledi.

Kremlin daha önce İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olmaya karar vermesi halinde “askeri ve siyasi sonuçları” konusunda uyarıda bulunmuştu.