Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında, Finlandiya ve İsveç olası bir Rus saldırısı öncesinde Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi olmaya karar verdi.

Ancak üyeliğe kabul edilebilmesi için NATO'nun en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye'nin de başvuruya onay vermesi gerekiyor. Türkiye'nin ise iki ülkenin üyeliğini onaylamak için teröre verilen desteği bırakılması ve yaptırımların kaldırılması gibi talepleri mevcut.

İsveç medyasında yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'dan Savunma Bakanı Peter Hultqvist'in görevden alınmasını istedi.

Erdoğan'ın istifasını talep ettiği Hultqvist, yaklaşık 11 yıl önce PKK'nın düzenlediği bir partiye katılmış ve Öcalan'ı öven bir konuşma yapmıştı.

NATO'YA KATILMAYACAĞIZ

10 Mart 2022 tarihinde ülkesinin devlet televizyonu SVT'de, haber programı "30 dakika"ya açıklamalarda bulunan Hultqvist, geçen sene kasım ayında sarf ettiği "Ben savunma bakanı olduğum sürece İsveç asla NATO üyesi olmayacak." sözünü hatırlatarak, "Aynı düşüncedeyim, aynı sözü 'asla' kelimesini kullanmadan söylüyorum. Geldiğimiz durum 'asla' kelimesini kullanmamamı öğretti." ifadelerini kullandı.

Yakın bölgelerin güvenliği için İsveç'in NATO üyeliğine sıcak bakmadığını dile getiren Hultqvist, "İsveç'in NATO'ya üye olması, güvenlik çizgisini temelden değiştirmek anlamına gelir. Bu, yakın bölgemizin güvenliğini etkiler." diye konuştu.