Stockholm Mahkemesi, Kasım 2019'dan bu yana İsveç'te tutuklu bulunan İranlı yargıç Hamid Nuri hakkında karar verdi.

Mahkeme karar öncesi 46 tanığı dinledi ve 93 oturum gerçekleştirdi.

Mahkeme, İranlı hakime müebbet hapis cezası verirken kurbanların ailelerinin de psikolojik zararların tazminini talep etti.

İsveç Cumhuriyet Savcısı, Nuri'yi "savaş suçu" ve "kasıtlı adam öldürmek" ile suçlamış ve hakkında "müebbet hapis" cezası talep etmişti.

İran'daki "Göhardasht" cezaevinde daha önce savcı yardımcısı olarak görev yapan "Hamid Abbasi" lakaplı Hamid Nuri, "uluslararası savaş suçu" ve "kasıtlı cinayet" işlemekten 9 ay önce İsveç'te yargılandı.

İlk duruşma 10 Ağustos 2021'de başlayıp 4 Mayıs 2022'de sona erdi ve mahkeme davacıların ifadelerini ve davalının savunmasını dinlemek için 93 oturum düzenledi. Bu süre zarfında en az 60 savcı ve tanık ile İslam hukuku ve uluslararası hukuk alanında 12 uzman dava hakkında konuştu.

Hamid Nuri, çoğu sol partiler de dahil olmak üzere Halkın Mücahidi Örgütü olan binlerce İranlı siyasi muhalifin toplu infazlarında suç ortaklığı yapmakla suçlandı.

Uluslararası Af Örgütü, hükümet emriyle idam edilenlerin sayısını 5.000 olarak tahmin ediyor ve 2018 raporunda "gerçek sayının daha yüksek olabileceğini" de rapora ekliyor. İran ise cinayetleri kabul etmedi.