Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan işgali sonrası birçok ülke sayısız silah gönderdi.

Son olarak, ABD Ukrayna’ya gelişmiş silahlar gönderdi. Bu silahlarla Dombas bölgesinde yer alan Severodonetsk’in Rus saldırıları sonucu düşmesini engelleyerek savaşın seyrini değiştirmesi hedefleniyordu.

Gelen yardımlara rağmen Ukrayna daha fazla ağır silah istiyordu. Savaşın daha uzun süreceğini belirten Ukrayna savaşın daha uzun bir aşamaya girdiğini ve daha fazla desteğe ihtiyacı olacağını söyledi.

Ukrayna’ya yapılan silah yarımlarının bazıları açıklandı bazıları açıklanmadı. Yada taahhüt edilen silahların hepsi Ukrayna’ya ulaşmadı. Bu konuda kesin bir veri akışı olmasa da bu güne kadar yapılan silah yardımlarının ayrıntılı olmayan listesi şu şekilde sıralanıyor.

TÜRKİYE

Türkiye’nin Bayraktar TB2 insansız hava araçları, savaşın başlamasından bu yana dünya çapında ün saldı ve savaş alanında da gücünü gösterdi. Ukrayna işgal öncesi 20 adet TB2 almıştı. İşgal sonrası bu rakamın ne kadar olduğu tam olarak bilinmiyor.

ABD

ABD’nin Ukrayna’ya gönderdiği en önemli silahlardan biri de HIMARS oldu. Bu silah Rusya tarafından da büyük bir tepkiyle karşılandı. ABD silahın menzilini sınırlayarak Ukrayna’ya gönderme kararı aldı. ABD bu silahlarla birlikte 700 milyon dolarlık bir silah paketine de kongrede onay verdi. ABD, Rusya’nın işgalinin başlamasından sonra Ukrayna’ya 4,5 milyar dolarlık silah gönderdi.

ABD taahhüt edilen veya gönderilen silahlar arasında 72 adet 155 mm obüs, onları çekecek 72 araç, 144 bin mermi ve 120'den fazla Phoenix Ghost taktik insansız hava aracı. Phoenix Ghost ABD Hava Kuvvetleri tarafından özellikle Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılamak için yakın zamanda geliştirildi.

ABD ayrıca helikopterler, zırhlı personel taşıyıcıları, bin 400 Stinger uçaksavar sistemi, 5 bin Javelin tanksavar füzesi, mühimmatlı birkaç bin tüfek ve bir dizi başka ekipmanın sözü verdi.

İNGİLTERE

İngiliz hükümeti Ukrayna’ya yaptığı yardım içerisinde, 120 zırhlı araç, 5.800 tanksavar füzesi, beş hava savunma sistemi, 1.000 roket ve 4.5 ton patlayıcı içerdiğini söyledi.

Başbakan Boris Johnson ayrıca elektronik harp ekipmanı, karşı batarya radar sistemi, GPS karıştırma ekipmanı ve binlerce gece görüş cihazı sözü verdi.

İngiltere ayrıca 22 binden fazla Ukraynalı asker eğittiğini söyledi.

İngiltere ayrıca ABD ile koordineli olarak 80 km menzilli M270 füze sistemi vereceğini duyurdu. Bu sistem HIMARS yani M142’ler ile çok benzer bir sistem. Ukrayna’ya teslim edilecek olan füze sayısıyla ilgili bilgiye henüz ulaşılamadı.

KANADA

Kanada, Ukrayna'ya Şubat ayından itibaren 208 milyon dolar değerinde askeri yardımda bulundu.

Kanada hükümeti Mayıs ayı sonlarında, Ukrayna'nın Donbas'taki savunmasını güçlendirmek için transfer ettiği M777 obüsleriyle birlikte 20 bin adet de top mermisi göndereceğini belirtmişti.

Ottawa ayrıca drone kameraları, tüfekler, mühimmat, yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri, roketatarlar, binlerce el bombası ve iki taktik hava ikmal uçağı gönderdi.

Kanada Savunma Bakanlığı da 2022 bütçe görüşmeleriden Ukrayna’ya 500 milyon dolar askeri yardım tahsis edildiği bildirildi.

ALMANYA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz geçen hafta Ukrayna'ya "büyük bir şehri" Rus hava saldırılarından koruyabilecek bir hava savunma sistemi göndereceğini söyledi.

Scholz, Almanya'nın ayrıca düşman topçu ateşini tespit edebilen bir izleme radar sistemi kuracağını söyledi. Nisan ayı içerisinde Almanya sadece savunma amaçlı silah gönderimi dışında obüs ve tank gibi saldırı araçlarını da göndermeye onay verdi.

Almanya, Ukrayna'ya savaşın başlangıcından Mayıs ayı başına kadar yaklaşık 2 bin 500 füzesavar füzesi, 3 bin mermili 900 roketatar, 100 makineli tüfek, 15 Bunkerfaust tipi füzesavar, 100 bin el bombası, 2 bin mayın, yaklaşık 5 bin 300 patlayıcı madde, ayrıca 16 milyondan fazla mühimmat gönderdi.

İSPANYA

Nisan ayında İspanya, Ukrayna'ya 30 kamyon, birkaç ağır nakliye kamyonu ve askeri malzeme yüklü 10 küçük araç dahil olmak üzere 200 ton askeri teçhizat gönderdi.

İspanyol El País gazetesinde yer alan özel haberde ise İspanyol hükümeti, Ukrayna’ya Leopard 2A4 Ana Muharebe Tankı ve kısa menzilli hava savunma sistemi Aspide’yi görmeyi amaçlıyor. Sistemlerin sevki için herseyden önce Almanya’dan izin alınması gerekiyor.

FRANSA

Nisan ayı ortasında, Fransız hükümeti Ukrayna'ya 107 milyon dolardan fazla askeri teçhizat teslim ettiğini açıkladı.

Bir hafta sonra, Başkan Emmanuel Macron, MILAN tanksavar füzeleri ve Sezar motorlu obüsler de dahil olmak üzere daha fazla yardım sözü verdi.

Fransa ayrıca altı obüs ve Mistral uçaksavar füzelerini de gönderdiğini açıkladı.

İSKANDİNAV ÜLKELERİ

Norveç, Ukrayna'ya 100 Fransız yapımı Mistral uçaksavar füzesinin yanı sıra 4.000 M72 tanksavar silahı gönderdi.

İsveç, Şubat ayı sonlarında 10.000 adet tek kullanımlık tanksavar fırlatıcısının yanı sıra mayın temizleme ekipmanı göndereceğini duyurdu.

İsveç maliye bakanlığından yapılan açıklamada, "(Parlamentoya sunulan teklifler, merkezi hükümet bütçesi için ayrılan fonların 2022'de 1.0 milyar SEK (102 milyon $) artacağı anlamına geliyor.” ifadesi yer aldı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana İsveç gibi NATO üyeliğine başvuran Finlandiya, Şubat ayında Kiev'e 2.500 saldırı tüfeği, 150 bin mermi mühimmat ve bin 500 tek kullanımlık tanksavar fırlatıcı göndereceğini açıklamıştı. Savaşın başlamasından bir ay sonra Helsinki, tür veya miktar belirtmeden daha fazla silah göndereceğini söyledi.

Savaşın başlamasından üç gün sonra Danimarka, 2.700 tanksavar fırlatıcı göndereceğini açıkladı.

Danimarka Başbakanı Mette Fredriksen Kiev'e yaptığı ziyarette silahlar için 88 milyon dolar daha açıkladı. Washington, Danimarka'nın denizden 300km açıktaki gemileri hedefleyebilen bir Harpoon gemisavar füze sistemi göndermeyi planladığını söylemişti.

UKRAYNA’NIN KOMŞULARI

Polonya, belirsiz sayıda tank da dahil olmak üzere 1,6 milyar dolar değerinde silah gönderdiğini açıklamıştı. Polonya ve ABD medyası, Varşova'nın 200'den fazla tank tedarik ettiğini bildirdi ve bu da onu Ukrayna'nın ABD'den sonra en büyük ikinci silah tedarikçisi yapıyor.

Varşova ayrıca tanksavar füzeleri, havan topları, mühimmat ve insansız hava araçları da transfer ettiğini bildirdi.

Slovakya şimdiye kadar 164 milyon dolar değerinde askeri malzeme sağladı ve Ukrayna ile en az sekiz obüs satışı konusunda anlaşmaya vardı.

BALTIK ÜLKELERİ

Letonya mühimmat, Stinger uçaksavar füzeleri ve fırlatma rampaları, insansız hava araçları ve insansız hava araçları dahil 214 milyon dolar değerinde askeri malzeme sağladı.

Geçtiğimiz haftalarda, yüzlerce Litvanyalı, Rusya'ya karşı Ukrayna için bir Türkiye’nin insansız hava aracı olan Bayraktar TB2’yi almak için bağış kampanyası gerçekleştirdi. Türkiye bu bağış parasını almayarak TB2’yi hediye etti.

Estonya, Javelin tanksavar füzeleri, obüsler, tanksavar mayınları ve tanksavar silahları ve mühimmatın yanı sıra 244 milyon dolarlık askeri yardım verdi.

AVRUPA

Slovenya, Şubat ayı sonlarında Kalaşnikof ve mühimmat gönderdiğini duyurdu. Slovenya ayrıca, Alman tankları ve birlik gemileri karşılığında Ukrayna'ya Sovyet döneminden kalma çok sayıda tank gönderme konusunda Almanya ile görüşmelerde bulundu.

Bulgaristan, Rus yanlısı muhalefeti nedeniyle Ukrayna'ya resmi olarak askeri teçhizat sağlamadı.

Çek Cumhuriyeti 152 milyon dolar değerinde askeri yardım gönderdi ve 30 milyon dolara kadar daha fazla malzeme tedarik etmeyi planladığını söyledi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çek hükümetinin savaş helikopterleri ve füze sistemleri verdiğini söyledi. Hükümet ayrıca, Çek şirketlerinin Ukrayna tanklarını da tamir edeceğini söyledi.

Belçika, Hollanda, Yunanistan, İtalya

Belçika, Ukrayna'ya 5 bin otomatik tüfek ve tanksavar silahı gönderdiğini açıkladı.

Hollanda, Şubat ayı sonlarında 200 Stinger füzesi teslim etme sözü verdi ve Nisan ayında sınırlı sayıda obüs göndereceğini söyledi.

Almanya Şansölyesi Scholz tarafından 31 Mayıs'ta açıklanan bir anlaşmaya göre Yunanistan, Berlin'den daha modern araçlar karşılığında Ukrayna'ya Sovyet döneminden kalma tanklarından bazılarını gönderecek. Atina ayrıca 400 Kalaşnikof saldırı tüfeği, roketatar ve mühimmat gönderdi.

İtalya’da Ukrayna’ya silah gönderimi büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Rusya’ya silah göndermenin taraf tutmak demek olduğunu söyledi.

Bazı kaynaklar İtalyan hükümetinin Ukrayna’ya silah yardımında bulunduğuna yer veriyor.